Οι εργασίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στον περιβάλλοντα του Λευκού Πύργου χώρο, που καταγγέλθηκαν προ μηνών ως “αντιαισθητικές” κατέστρεψαν και βυζαντινά κτίσματα σύμφωνα με αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων προς το Δ.Σ. του Δήμου. “Κατά την εκτέλεση των έργων ανασκαφής καταστράφηκε από μηχανικό εκσκαφέα μέρος της ανώτερης επιφάνειας του περιτειχίσματος” σημειώνει στην έκθεσή της η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνεχίζει: “Εκτός από την αγνόηση του περιτειχίσματος από την εγκεκριμένη μελέτη, ο φορέας εκτέλεσης του έργου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρά την καλή πρόθεση δεν διαθέτει την εμπειρία εκτέλεσης έργου εντός αρχαιολογικού χώρου, όπου οι ανασκαφές πρέπει να εκτελούνται διά χειρός και όχι με μηχανικά μέσα”.
Όπως επισημαίνει ακόμη η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού “η επικάλυψη του περιτειχίσματος έγινε με επαναχρησιμοποίηση κατάσπαρτων λίθων από το ίδιο το αρχαίο σε συνδυασμό με νέες επί τούτου λαξευμένες πέτρες που προέκυψαν από εκσκαφές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ειδικά κατασκευασμένες συμπαγείς πλίνθοι και ασβεστοκονίαμα με ενίσχυση μικρής ποσότητας λευκού τσιμέντου”.
“Το αποτέλεσμα θα ήταν ίσως διαφορετικό”, καταλήγει η αναφορά, “εάν συντασσόταν μια μελέτη σε συνεργασία με επιστήμονες ειδικούς στην προστασία των μνημείων με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου οχυρού ως συνόλου μέσα στη σύγχρονη πόλη. Τότε θα ήταν εφικτή η ανάδειξη του αυθεντικού περιτειχίσματος και όχι μόνο της ανώτερης επιφάνειάς του”.

Πηγή: Τα Νέα, Βίκυ Χαρισοπούλου (8/9/08)