Μπροστά σε αρχαιολογικά ευρήματα, πραγματικούς θησαυρούς, βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι Έλληνες και οι Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι όπως έχει αποκαλύψει η «Πατρίς» πραγματοποίησαν υποθαλάσσιες έρευνες στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου αναζητώντας θησαυρούς που για χιλιάδες χρόνια βρίσκονται καλά κρυμμένοι στο βυθό της θάλασσας.
Οι έρευνες αν και επρόκειτο να τελειώσουν στις 20 Οκτωβρίου, ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, οπότε έγιναν και οι τελευταίες θαλάσσιες αναζητήσεις.
Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είναι εντυπωσιακά και αναμένεται, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ευρημάτων, να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού, τους επιστήμονες και τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στο μεγάλο αυτό εγχείρημα που διήρκεσε περίπου ένα μήνα.
Οι επιστημονικές ομάδες των Ελλήνων και των Αμερικανών που βρέθηκαν στην περιοχή του Ηρακλείου βρήκαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πλήθος αμφορέων, αλλά και άλλων αντικειμένων, τα οποία υποδεικνύουν ναυαγισμένα φορτία, που με τη σειρά τους υποδεικνύουν αρχαία ναυάγια.
Από την εξέταση των αμφορέων που έχουν βρεθεί οι αρχαιολόγοι καταλήγουν ήδη σε ασφαλή συμπεράσματα και αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για τη χρονική στιγμή της βύθισης του πλοίου που τους μετέφερε και την προέλευσή τους.
Από τα στοιχεία-δεδομένα οι ειδικοί εξάγουν πληροφορίες και «εικόνες» για τις εμπορικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις που είχαν κατά την αρχαιότητα οι διάφορες περιοχές από και προς τις οποίες κινούνταν οι διάφοροι αμφορείς.
Η όλη προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο της καταμέτρησης των ευρημάτων, των οποίων η προέλευση, η φύση και η χρονολογία αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό, καθώς αναμένεται να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ευρεία ενημέρωση προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ενδεχομένως και του εξωτερικού, εάν ληφθεί υπόψιν ότι στις έρευνες συμμετείχαν και επιστήμονες αμερικανικού ωκεανογραφικού ινστιτούτου.
Οι επιστήμονες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτοψία στα ναυάγια που έχουν βρεθεί, και στην ενημέρωση που θα κάνουν προς το υπουργείο θα κάνουν χρονολογική αναφορά σε αυτά και την προέλευση των αμφορέων και των άλλων αντικειμένων που εντοπίστηκαν.
Η Κρήτη
Από τα ευρήματα και την έρευνα των ειδικών επιβεβαιώνεται ότι η Κρήτη είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε ο πρώτος θαλάσσιος πολιτισμός, ο πρώτος πολιτισμός που βασίστηκε στη θαλασσοκρατία και ήταν το ζητούμενο για όλους τους πολιτισμούς της Μεσογείου.
Όπως έχει γράψει η «Π», οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν μήνα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες του αμερικάνικου ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole βρέθηκαν και συνεργάστηκαν με Έλληνες επιστήμονες, ενώ την εποπτεία της όλης προσπάθειας έχει η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Οι Έλληνες και οι ξένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην τεράστια αυτή προσπάθεια αναζήτησαν οποιοδήποτε πολιτισμικό αγαθό υπάρχει στο βυθό της θάλασσας, αφού η θαλάσσια περιοχή που εξερευνήθηκε αποτέλεσε μία ναυτική περιοχή που χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.
Στόχος των ειδικών ήταν η χαρτογράφηση της περιοχή και να τεκμηριωθεί ό,τι εντοπίζεται. Οι επιστήμονες έχοντας τα κατάλληλα μηχανήματα και εξαρτήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για υποβρύχια επισκόπηση ερεύνησαν από το Φόδελε μέχρι και τη Χερσόνησο, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή της Ντίας για τον εντοπισμό μινωικών και ιστορικών ναυαγίων.
Σημαντική ήταν όμως και η συνεισφορά του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στην όλη προσπάθεια. Ο ΟΛΗ διέθεσε χώρους προκειμένου να παραμένουν τα μηχανήματα τις ημέρες και ώρες που δεν χρησιμοποιούνται.