Τα μυστικά της κατασκευής αντικειμένων από κράματα χαλκού στην Πέτρα της Ιορδανίας επιχειρούν να αποκαλύψουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Κρίστα Ριζέφσκι και Μπράιαν Σέλντον, εργάζεται πάνω σε κράματα χαλκού από τη γνωστή αρχαία πόλη της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας δείγματα με τη μέθοδο της τρισδιάστατης νετρονικής ραδιογραφίας. Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος επιτρέπει τη θέαση λεπτομερειών, αθέατων με συμβατικές μεθόδους αποτύπωσης. Για παράδειγμα, αν ένα από τα δείγματα ήταν τόσο οξειδωμένο που ήταν αδύνατη η ταυτοποίησή του, με τη νετρονική ραδιογραφία κατέστη δυνατόν να “δουν” οι επιστήμονες ότι επρόκειτι για ένα αρχαίο ενώτιο! Ήταν επίσης δυνατόν να αναζητηθούν απομεινάρια λαδιού σε έναν λύχνο ή να βρεθεί αυτό που έκοψε ένα μαχαίρι.

Η τρισδιάστατη νετρονική ραδιογραφία δοκιμάστηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο και σε άλλα αντικείμενα, ρωμαϊκής περιόδου από τη συλλογή του Ινστιτούτου Τζουκόφσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού εργαστηρίου Όουκ Ριτζ, τα αποτελέσματα αναμένεται να δώσουν πληροφορίες τόσο για τον τρόπο κατασκευής των αντικειμένων όσο και για τη χρήση τους, αλλά και για την προέλευση του υλικού από το οποίο κατασκευάστηκαν.