Εκθέσεις
Καθημερινά 10:00-17:00 (εκτός Τρίτης) Ώρα
Ελλάδα Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος

Τηλ.: Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, 24210 29844
Ιστοσελίδα Τηλ.: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 210 3218015, 210 3256922
Ιστοσελίδα

Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

14 Οκτωβρίου 2011 – 8 Ιανουαρίου 2012

Έκθεση με τίτλο «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που παρουσιάζει την ανάπλαση του προσώπου ενός κοριτσιού του 5ου π.Χ. αιώνα.

Το κρανίο βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, μαζί με σκελετικά κατάλοιπα 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που αποδεκάτισε την πόλη και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα των Αθηνών», τον Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός. Η έκθεση προβάλλει τις πιο σημαντικές στιγμές της διεπιστημονικής συνεργασίας, αρχίζοντας με την ανασκαφή και καταλήγοντας στην παρουσίαση του αναπλασμένου προσώπου της Μύρτιδος.

Η έκθεση, καθώς και οι διαλέξεις, ξεναγήσεις και σχετικές εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν, έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία στους σταθμούς που μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί (μεταξύ άλλων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου).

Η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα είναι προσβάσιμη και από άτομα με απώλεια όρασης ή ακοής. Για τον σκοπό αυτό, έχει εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που περιλαμβάνει απτικά εκθέματα, ακουστική ξενάγηση και περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα, πλαισιώνεται δε από έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.

Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).