Μέχρι σήμερα οι πυραμίδες και οι αρχαίοι αιγυπτιακοί ναοί είχαν αποσπάσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας και του ερευνητικού ενδιαφέροντος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Κατά συνέπεια είχαν παραγκωνιστεί πτυχές του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, όπως η λειτουργία των πόλεων και η πολεοδομία. Αυτή την όψη ερεύνησε αποστολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο στο Τell Edfu στη νότια Αίγυπτο, που έφερε στο φως μεγάλο κυβερνητικό κτίριο και αποθήκες. Η ανακάλυψη παρέχει πολύτιμες και καινούριες πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα, για το οποίο γνωρίζουμε πολύ λίγα μέχρι σήμερα: την ανάπτυξη των αρχαίων αιγυπτιακών πόλεων και τον τρόπο δόμησής τους.
Η αρχαιολογική έρευνα έγινε με την άδεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, του οποίου επικεφαλής είναι ο Zahi Hawass και υπό τη διεύθυνση της Nadine Moeller, Επίκουρης Καθηγήτριας Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Τα πρώτα συμπεράσματα, στα οποία οδήγησαν τους ερευνητές τα ευρήματα είναι ότι τα κυβερνητικά κτίρια και οι αποθήκες βρίσκονταν στο κέντρο της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης, καθώς τα σιτηρά είχαν τη χρήση νομίσματος και οι αποθήκες λειτουργούσαν ως τράπεζες. Το μέγεθος των αποθηκών δείχνει ότι επρόκειτο για εύπορη πόλη. Το σιτάρι μεταφερόταν μέσα σε μια μεγάλη αυλή της εποχής της 17ης Δυναστείας (1630-1520 π.Χ), που είχε επτά τουλάχιστον στρογγυλές πλινθόχτιστες αποθήκες διαμέτρου 5,5 έως 6,5 μέτρων.
Επίσης η ερευνητική ομάδα ανέσκαψε τμήμα αίθουσας κυβερνητικού κτιρίου που προηγείται χρονικά από τις αποθήκες. Πρόκειται για πλινθόκτιστο τοίχο με 16 κολώνες. Η κεραμική και τα αποτυπώματα από τις σφραγίδες που βρέθηκαν στην αίθουσα αυτή τεκμηριώνουν χρονολόγηση στις αρχές της 13ης Δυναστείας (1773-1650 π.Χ.). Τα χαρακτηριστικά του κτιρίου δείχνουν ότι επρόκειτο για τμήμα του κυβερνητικού παλατιού, ένα είδος κεντρικής διοίκησης της πόλης, όπου γίνονταν οι περισσότερες συναλλαγές.

Α.Μ.

Πηγή: The New York Times, John Noble Wilford (1/7/08)