Από “Φωνές Νερού” αντηχεί αυτές τις μέρες η Κρήτη, καθώς σε όλο το νησί διοργανώνονται ξεναγήσεις και εκδηλώσεις με θέμα το υδάτινο στοιχείο. Όλα αυτά, στα πλαίσια του προγράμματος “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011: Φωνές νερού μυριάδες” δράσεις του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Έτσι, η ΚΓ΄ ΕΠΚΑ (Ηράκλειο) πραγματοποιεί ξεναγήσεις σε δύο αρχαιολογικούς χώρους της δικαιοδοσίας της: α. στον αρχαιολογικό χώρο Χερσονήσου (Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 9.00-14.00 μ.μ.) με υπεύθυνη την κ. Στ.Μανδαλάκη και σημείο συγκέντρωσης η μεγάλη ρωμαϊκή δεξαμενή στη θέση “Παλάτια” στο δρόμο από το Λιμάνι στην Άνω Χερσόνησο και β. στον αρχαιολογικό χώρο Αγ. Βαρβάρας (Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 9.00-14.00 μ.μ.) με υπεύθυνη την κ. Καλλ. Γκαλανάκη και σημείο συγκέντρωσης το κτίριο του πρώην Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για την κατάρτιση του προγράμματος επισκέψεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία τη ΚΓ΄ ΕΠΚΑ, τηλ. 2810-226092.

Eπίσης, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, η KE’ ΕΠΚΑ (Χανιά) ανακοίνωσε ότι η είσοδος στα αρχαιολογικά μουσεία Χανίων και Ρεθύμνου καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας θα είναι ελεύθερη το τετραήμερο 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου, ενώ την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Απτέρα ξενάγηση από την αρχαιολόγο της Εφορείας κα Κατερίνα Τζανακάκη.

Ακόμα, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθούν  στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου εκπαιδευτικές διαδρομές για μαθητές και κοινό, αφιερωμένες στο υδάτινο στοιχείο. Το νερό, πηγή και σύμβολο ζωής, θεωρήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια στοιχείο ιερότητας για όλους τους λαούς της γης. Με αφετηρία, λοιπόν, τρία εκθέματα του Μουσείου που θα πρέπει να ανακαλύψουν, οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν την σημασία του νερού σε τρεις διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στη θρησκεία, στην παράδοση και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Οι εκπαιδευτικοί είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τα εκθέματα με τα οποία θα δουλέψουν, να συνθέσουν ένα δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να υλοποιήσουν τις δικές τους δραστηριότητες. Προς αποφυγή συνωστισμού στις αίθουσες του Μουσείου, απαιτείται προσυνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Κάθε τμήμα θα εργαστεί αυτόνομα με το υλικό που θα προσφέρεται στην είσοδο του Μουσείου καθώς και στην κεντρική ιστοσελίδα του Μουσείου, όπου και διατίθεται σε αρχείο Pdf. Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη. Για διευκρινήσεις, πληροφορίες αλλά και για την απαιτούμενη προσυνεννόηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Φανή Καμπάνη, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου, τηλ.: 2810 283219, (εσωτ: 106).

Τέλος, στη Σητεία, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Νερού και Υδροκίνησης Ζάκρου και τον αρχαιολογικό χώρο Χοιρόμανδρες.