Ιερό του Ήλιου της ρωμαϊκής εποχής (2ου – 3ου αι. μ.Χ.) εικάζεται πως βρέθηκε στο Sliven της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αναστήλωση του μνημειακού αυτού συνόλου θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό αξιοθέατο για την περιοχή.
Επίσης, κατά την ανασκαφή θρακικού τύμβου κοντά στο χωριό Staro Selo (νοτιοανατολική Βουλγαρία), ο αρχαιολόγος, δρ Georgi Kitov και η ομάδα του έφεραν στο φως πέτρινο περίβολο, που το ύψος του έφτανε τουλάχιστον τα 2,5 μέτρα, χτισμένου γύρω από τον τύμβο. Οι τάφοι που ανασκάφηκαν στον τύμβο ήταν συνολικά πέντε, ένας εκ των οποίων ανήκε σε ιερέα γιατρό. Πρόκειται για σημαντικό εύρημα, αφού είναι ο πέμπτος τάφος γιατρού, που ανασκάφηκε μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία. Μαζί του βρέθηκε ένα πέτρινο επίπεδο σκεύος (τριβείο), που το χρησιμοποιούσε για να τρίβει και να παρασκευάζει τα φάρμακα.
Ο γιατρός θα πρέπει να ήταν εύπορος, αν κρίνει κανείς από τα χρυσά σκουλαρίκια και τα ασημένια εξαρτήματα μιας ζώνης που περιείχε ο τάφος του.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της ανασκαφικής έρευνας, δρ Kitov, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα μέχρι τώρα ευρήματα και ανακοίνωσε ότι σύντομα ο ίδιος και η ομάδα του θα εργαστούν και σε άλλους τύμβους στην περιοχή του Staro Selo.

A.M.

Πηγή: Focus Information Agency, Stela Yovcheva (25/6/08)