Σε μια σημαντική γεωστρατηγική θέση, από όπου ελέγχεται το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική, Έλληνες άποικοι δημιούργησαν κατά την αρχαιότητα σπουδαίους πολιτισμούς.
Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των ελληνικών αποικιών στην χερσόνησο του Ταμάν επισκέφθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η χερσόνησος του Ταμάν βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Κιμμέριου Βοσπόρου. Στα βόρεια ορίζεται από την Αζοφική θάλασσα, νότια από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ δυτικά από τα στενά του Κερτς.
«Η χερσόνησος του Ταμάν στη βορειοανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας μαζί με την Κριμαία στα βόρεια αποτέλεσαν τις βορειότερες ελληνικές εγκαταστάσεις με διάρκεια», εξηγεί ο ιστορικός, Βλάσης Αγτζίδης.
«Οι αποικίες αυτές αποτέλεσαν μάλιστα δίοδο διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στις τότε βαρβαρικές περιοχές», προσθέτει.
Το ελληνικό στοιχείο εμφανίζεται στη χερσόνησο του Ταμάν με τους μεγάλους αποικισμούς του 6ου αιώνα π.Χ. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν στην περιοχή συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμώνασσα, οι Κήποι και η Γοργιππία.
Στα ελληνιστικά χρόνια ιδρύεται το εξαιρετικά σημαντικό βασίλειο του Κιμμέριου Βοσπόρου, «το απώτατο ελληνικό βασίλειο προς το βορρά», όπως επισημαίνει ο κ. Αγτζίδης.
Η ελληνική παρουσία συνεχίζει να υφίσταται ως το 13ο αιώνα, οπότε εγκαθίστανται εκεί τουρκικά και μογγολικά φύλα. Έλληνες επανεμφανίζονται στην περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε συρρέουν στην περιοχή μετανάστες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και την Πελοπόννησο.