Πνοή ζωής πήρε ξανά η πολύπαθη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, η οποία ξανάρχισε να λειτουργεί πριν από λίγες μέρες. Για τη διάσωσή της φρόντισε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με την οικονομική στήριξή της και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση όλων των μνημείων-θησαυρών, που φιλοξενεί πάνω από δέκα αιώνες η Βιβλιοθήκη. Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη έχει τις ρίζες της στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους και θεωρείται ότι αποτελεί τη συνέχεια της περίφημης αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Χειρόγραφοι κώδικες θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου από τον 10 αι. μ.Χ., ευαγγελιστάρια, συναξάρια, χειρόγραφες παρτιτούρες, χειρόγραφα με τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευρυπίδη, με φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη με σχόλια του Θεόδωρου Μετοχίτη είναι μερικοί από τους θησαυρούς ανάμεσα στους 40.000 τίτλους βιβλίων και τις 7.000 παλαιές έντυπες εκδόσεις από το 1460 έως το 1800.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια (9.5.08) τιμήθηκαν ο επιβλέπων το έργο της ανακαίνισης πανεπιστημιακός, ελληνικής καταγωγής, Αιγύπτιος αρχιτέκτων, Μοχάμεντ Άουαντ, ο Αιγυπτιώτης καθηγητής, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών, Ευθύμιος Σουλογιάννης και ο μηχανικός Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης για τη συμβολή τους στην αποπεράτωση του έργου.
Α.Μ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, 14/5/2008