Στην πόλη της μεγαλύτερης βιομηχανίας κινηματογράφου του κόσμου, το Λος Άντζελες, μια έκθεση για το αρχαίο ελληνικό θέατρο έρχεται να θυμίσει στο κοινό, αμερικανούς και ξένους επισκέπτες, από πού, πώς και πότε ξεκίνησαν όλα. Στο Μουσείο Γκέτι (Βίλα Μαλιμπού) από τις 26 Αυγούστου 2010 ως τις 3 Ιανουαρίου 2011 η έκθεση με τίτλο «Η τέχνη του αρχαίου ελληνικού θεάτρου» φιλοδοξεί να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα πιάνοντας την ιστορία από την αρχή: από τη γέννηση του θεάτρου ως γιορτής αφιερωμένης στον Διόνυσο ως τη γρήγορη εξάπλωσή του σε όλον τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, δηλαδή σε όλη τη Μεσόγειο, και από τους ποιητές του αρχαίου δράματος ως τα αντικείμενα που συνδέονται με τη θεατρική τέχνη και διασώθηκαν μέσα στους αιώνες.
Το μόνο ζήτημα που δεν πρόκειται να τεθεί όμως από το ίδιο το Μουσείο είναι η προέλευση των αντικειμένων που θα εκτεθούν. Πρόκειται για νομίμως αποκτηθέντα αρχαία ή προέρχονται από αρχαιοκαπηλίες; Διεθνώς γνωστό για τις συλλογές του με έργα τέχνης από τον ελληνικό και τον ρωμαϊκό κόσμο της αρχαιότητας, το Μουσείο Γκέτι μπήκε πρόσφατα στη λίστα των μεγαλύτερων αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος, καθώς μεγάλος αριθμός αρχαίων αποδείχθηκε ότι είχαν κλαπεί από την Ιταλία και την Ελλάδα. Σαράντα έργα διεκδικήθηκαν ως εκ τούτου με επιτυχία από τους Ιταλούς, ενώ τέσσερα ελληνικά έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα: ένα χρυσό μακεδονικό στεφάνι του 4ου αιώνα π.Χ., η αρχαϊκή Κόρη από παριανό μάρμαρο, μια ενεπίγραφη βοιωτική στήλη και το μαρμάρινο ανάγλυφο από τη Θάσο βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα. Τώρα όλοι είναι καχύποπτοι.
Η έκθεση πάντως αποτελεί την πρώτη απόπειρα παρουσίασης του αρχαίου ελληνικού θεάτρου από το Γκέτι με στόχο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στη δημιουργία του και στην ανάδειξη όλων των στοιχείων που συνδέονται με αυτό: τους ποιητές και τα έργα τους (αρχαίο δράμα), τις παραστάσεις και τους ηθοποιούς, τα αντικείμενα της θεατρικής τέχνης (μάσκες, σκηνικά κτλ.), τις άλλες μορφές τέχνης που αναπτύχθηκαν παράλληλα, δηλαδή τη μουσική και τη χορογραφία, και φυσικά τους θεατρικούς χώρους που χτίστηκαν σε κάθε πόλη. Ένας μεγάλος χάρτης μάλιστα της Μεσογείου, στον οποίο επισημαίνονται οι τόποι όπου βρίσκονται αρχαία θέατρα, περιλαμβάνεται στην έκθεση.
Αγγεία στα οποία απεικονίζονται ο Διόνυσος και ο θίασός του- Σάτυροι και Μαινάδες-, ανάγλυφες παραστάσεις, ειδώλια, αγάλματα και θεατρικές μάσκες αποτελούν το βασικό υλικό της έκθεσης. Πρόκειται άλλωστε για τα βασικά τεκμήρια που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα μαζί με τα σπαράγματα, βεβαίως, τραγωδιών των αρχαίων ποιητών.
Και παραστάσεις με την «Ηλέκτρα»
«Το θέατρο όπως το ξέρουμε αναπτύχθηκε στην Αθήνα από τον θίασο του Διονύσου και ενέπνευσε μοναδικές απεικονίσεις σε αγγεία στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ από τον επόμενο αιώνα οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, καθώς και οι κωμωδίες του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια, την ετήσια γιορτή του Διονύσου, στο θέατρό του κάτω από την Ακρόπολη, έδωσαν το έναυσμα για την εξάπλωση του θεάτρου σε όλον τον κόσμο» αναφέρει το Μουσείο Γκέτι για την έκθεση. Προς επίρρωσιν όλων αυτών, διοργανώνονται και παραστάσεις αρχαίου δράματος στο μικρό ανοιχτό θέατρο του Μουσείου Γκέτι στο Μαλιμπού με το έργο του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» (9 Σεπτεμβρίου- 2 Οκτωβρίου).
Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 20/8/10