Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει και φέτος τον αγαπημένο στο κοινό κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις». Η δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, και ώρα 19:00, στην Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ο δρ Carmelo Di Nicuolo, ερευνητής στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η “Ασημένια Νήσος” (“Argentiera”). Τοπογραφικές, ιστορικές και αρχαιολογικές έρευνες στην Κίμωλο (Κυκλάδες)».

Ένα μεταδιδακτορικό ερευνητικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε την αφορμή για τη δημιουργία μιας αρχαιολογικής-τοπογραφικής, φιλολογικής και επιγραφικής βάσης δεδομένων για την αρχαία πόλη των Κιμωλίων.

Το νησί της Κιμώλου βρίσκεται στην έσχατη δυτική περιφέρεια του αρχιπελάγους και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του «μικρο-νησιωτικού» συμπλέγματος με επίκεντρο τη Μήλο. Αποτελεί μια υποδειγματική περίπτωση κυκλαδίτικου κράτους, το οποίο όμως βρίσκεται στο περιθώριο της μεγάλης ιστορίας, καθώς και των μελετών που είναι αφιερωμένες στην αρχαιολογία του Αιγαίου.

Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στις Κυκλάδες, η Κίμωλος καταγράφεται περιέργως ως Argentiera («Η Ασημένια Νήσος»), πιθανότατα λόγω της ανεύρεσης κάποιων ακόμα ανεξερεύνητων φλεβών αργύρου. Η Κίμωλος, όμως, ήταν πασίγνωστη κατά την αρχαιότητα κυρίως για τη λεγόμενη κιμωλία γη, ένα ορυκτό για το οποίο διαθέτουμε πολυάριθμες γραπτές μαρτυρίες που αναφέρονται στις ιδιότητες και τις πολλαπλές εφαρμογές αυτής της πρώτης ύλης.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν περιληπτικά τα αποτελέσματα των ερευνών σε τμήμα των νεκροπόλεων της Κιμώλου, που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους, καθώς και των τοπογραφικών και γεωαρχαιολογικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης των disiecta membra (διάσπαρτων αρχαιολογικών θραυσμάτων) που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία αυτής της αρχαίας κυκλαδίτικης πολιτείας.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά, πατήστε εδώ.