Αφιέρωμα στο έργο του Βάσκου γλύπτη Eduardo Chillida, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τη ΝΩΜΩ ΑΜΚΕ και το Μουσείο Chillida Leku, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 (ώρα 17:00) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στην Τήνο.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, η Σοφία Ζησίμου και η Αλεξάνδρα Γρυπάρη από τη ΝΩΜΩ θα παρουσιάσουν την πορεία του καλλιτέχνη, επισημαίνοντας την επιρροή του τόπου, της ταυτότητας και των παραδόσεων στο έργο του. Στο δεύτερο μέρος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη και τα όνειρα» (Ισπανία, 1999, 54′, Todo Espectador) της Susana Chillida, αφιερωμένο στον εξέχοντα Βάσκο καλλιτέχνη. Η Susana Chillida, κόρη του καλλιτέχνη, εξερευνά, από την εμπειρία της ως κινηματογραφίστρια, παιδαγωγός και ψυχολόγος, τα περίπλοκα μονοπάτια για το έργο και τη ζωή του πατέρα της, ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 20ού αιώνα.
Ο Eduardo Chillida γεννήθηκε το 1924 στο Σαν Σεμπαστιάν, στη Χώρα των Βάσκων, όπου και πέθανε το 2002. Στην πορεία του, δημιούργησε περισσότερα από 40 έργα σε δημόσιους χώρους σε όλον τον κόσμο. Έχουν οργανωθεί περισσότερες από 500 ατομικές εκθέσεις του και τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.
Η Χώρα των Βάσκων, αντίστοιχα με την Έξω Μεριά της Τήνου που είναι πλούσια σε μάρμαρο, είναι γεμάτη με ορυχεία μετάλλου πολύ καλής ποιότητας, το οποίο εξορύσσεται συστηματοποιημένα από τον 13ο αιώνα. Οι άντρες της περιοχής δούλευαν όλοι στα ορυχεία ή στα μεγάλα σιδηρουργεία της περιοχής. Ο Chillida γεννιέται σε μια τέτοια περιοχή. Το καλλιτεχνικό του ταξίδι ξεκινάει από το Σαν Σεμπαστιάν, περνάει από την Ευρώπη, την Ελλάδα, την Αμερική και τον οδηγεί πάλι πίσω στην πατρίδα του, όπου ανακαλύπτει ότι αυτό που τον εκφράζει είναι η τέχνη του μετάλλου, η πολιτιστική παράδοση της περιοχής του.
Η αντιστοιχία με την Έξω Μεριά της Τήνου είναι έντονη και ενδιαφέρουσα, καθώς εδώ τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να παίζουν σκαλίζοντας το μάρμαρο, ενώ το πλήθος των τεχνιτών και των εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας εντός και εκτός Ελλάδας.
Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).