Eric Csapo / William J. Slater, Το αρχαίο θέατρο μέσα από τις πηγές, μτφρ.: Βάιος Λιαπής, επιστ. επιμ.: Βάιος Λιαπής / Σταύρος Τσιτσιρίδης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2024, 688 σελ. ISBN: 978-618-230-071-8

Tο αρχαίο θέατρο μέσα από τις πηγές, έργο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία, προσφέρει ένα έγκυρο και προσιτό πανόραμα των μαρτυριών στις οποίες βασίζεται η μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου. Ο μη ειδικός αναγνώστης έχει, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, την ευκαιρία να έρθει σε άμεση επαφή με ένα ευρύτατο φάσμα πρωτογενών πηγών σε αξιόπιστες μεταφράσεις και να σχηματίσει συνολική εικόνα για το θεατρικό φαινόμενο κατά την αρχαιότητα, χωρίς να περιορίζεται από τις εκάστοτε συντομεύσεις και παραλείψεις των εγχειριδίων.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου των Csapo και Slater περιέχει πολυάριθμες βελτιώσεις και διορθώσεις, καθώς και πλούσιες επεξηγηματικές πληροφορίες. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμπληρωμένη και ενημερωμένη βιβλιογραφία, η οποία διευκολύνει τους αναγνώστες να προσανατολιστούν προς τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της σύγχρονης έρευνας στον τομέα του αρχαίου θεάτρου. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η μετάφραση των αρχαίων πηγών έγινε εξυπαρχής με βάση νεότερες και εγκυρότερες εκδόσεις των πρωτογενών πηγών.

Η παρούσα έκδοση εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με ένα θεμελιώδες έργο, που θα χρησιμεύσει ως εργαλείο έρευνας και διδασκαλίας για φοιτητές φιλολογικών και θεατρολογικών τμημάτων, για ειδικούς του αρχαίου θεάτρου, αλλά και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα έναν από τους λαμπρότερους θεσμούς του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.