Σεμιναριακό εργαστήριο με τίτλο «Αλχημεία στο Βυζάντιο: Εξερευνώντας μια συναρπαστική “τέχνη”» θα παρουσιαστεί τo Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 (ώρες 11.00-15.00) στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Θεωρίας 12, Πλάκα).

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και το Μουσείο Κανελλοπούλου.

«Σε αυτό το εργαστήριο θα εμβαθύνουμε στον συναρπαστικό κόσμο της βυζαντινής αλχημείας, ένα μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο σε βάθος πεδίο, το οποίο πρόσφατα άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Παρά την αυξανόμενη προσοχή, πάντως, η αλχημεία στο Βυζάντιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό. Η βυζαντινή αλχημεία βασίζεται στην ελληνο-αιγυπτιακή αλχημική παράδοση, την οποία συστηματοποιεί και επεκτείνει σημαντικά. Με την πάροδο του χρόνου, αλληλεπιδρά με την ισλαμική αλλά και τη μεσαιωνική λατινική αλχημεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικές εκφάνσεις αυτής της τέχνης – όπως η θεώρησή της ως “θείο δώρο” και η εφαρμογή μαθηματικών αρχών σε αλχημικές διεργασίες – αναδύθηκαν πρώτα στο βυζαντινό πλαίσιο, πριν να εμφανιστούν σε άλλες παραδόσεις».

Ακαδημαϊκός συντονιστής: Γεράσιμος Μέριανος (Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών – Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

Προσκεκλημένος μελετητής: Άκης Γκούμας (Χρυσοχόος – μελετητής αρχαίων τεχνικών χρυσοχοΐας, Καλλιτέχνης Υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Harvard 2021)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Συμμετοχή δωρεάν μέσω αίτησης (πατήστε εδώ).

Δείτε περισσότερα εδώ.