«Συζητήσεις με τη μινωική “Θέα των Όφεων”» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η καθηγήτρια Nicoletta Momigliano την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, και ώρα 20.30, στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού (Βίλα Αριάδνη, Κνωσός).

Η ομιλία, που θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά, αποτελεί μια εισαγωγή στο πρόγραμμα «Οι πολλές ζωές μιας Θεάς των Όφεων: Διαχρονικές, πολυπολιτισμικές και πολυαισθητηριακές προοπτικές» (https://mlsg.squarespace.com/), με επικεφαλής τις Christine Morris (Trinity College Dublin), Nicoletta Momigliano (University of Bristol) και Ellen Adams (King’s College London), στο οποίο συμμετέχουν διδακτορικοί φοιτητές από διάφορα ιδρύματα, συνάδελφοι από το Μουσείο Ashmolean και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, καθώς και καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε δύο από τα εμβληματικότερα ευρήματα της μινωικής Κρήτης: τα ειδώλια της «Θεάς των Όφεων» και του «λάτρεώς» της που ανακαλύφθηκαν από τον Arthur Evans κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του στην Κνωσό το 1903. Έκτοτε, τα ειδώλια έχουν γοητεύσει όχι μόνο τους αρχαιολόγους και άλλους μελετητές που ασχολούνται με τους κόσμους του παρελθόντος, αλλά και σύγχρονους καλλιτέχνες, συγγραφείς, ψυχαναλυτές, φεμινίστριες, σχεδιαστές μόδας και θιασώτες του σύγχρονου παγανισμού, μεταξύ πολλών άλλων. Όλοι τους έχουν επαναπροσδιορίσει τα αντικείμενα αυτά για τους δικούς τους σκοπούς.

Ωστόσο, παρά την εμβληματικότητά τους, σχετικά λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα ειδώλια είναι προβληματικά από πολλές απόψεις. Οι προβληματισμοί σχετικά με τα αντικείμενα αυτά κυμαίνονται από το πώς πραγματικά έμοιαζαν στους μινωικούς χρόνους μέχρι το τι σήμαιναν και πώς έχουν γίνει αντιληπτά και επαναπροσδιοριστεί πέρα από την αρχαιολογία. Το πρόγραμμά μας διερευνά όλα αυτά τα ζητήματα και εξετάζει την εμπειρία του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα ειδώλια και τα σύγχρονα έργα που εμπνέονται από αυτά.

Η ομιλία συνοδεύει μια μικρή έκθεση στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κνωσού.