Περιοδική έκθεση με τίτλο «Βρυσάκι: Η Αναβίωση μιας Γειτονιάς μέσα από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα», σε επιμέλεια της Sylvie Dumont, διοργανώνουν η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και οι Ανασκαφές της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών.

Ένα μεγάλο τμήμα της γειτονιάς αυτής, εκεί όπου σήμερα δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αγοράς, απαλλοτριώθηκε για την πραγματοποίηση ανασκαφών, με στόχο την αποκάλυψη της Αγοράς των Αθηνών, του πολιτικού κέντρου της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου και εμπορικής αγοράς της αρχαίας πόλης.

Η έκθεση, σχεδιασμένη σκηνογραφικά από την ομάδα της Μικρής Άρκτου (Βιβή Γερολυμάτου και Ανδρέας Γεωργιάδης) αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των συλλογών αρχειακών τεκμηρίων στη γνώση μας για την «Παλαιά Αθήνα» γενικά και ειδικότερα για τη συνοικία που ονομαζόταν Βρυσάκι.

To Βρυσάκι και η ιστορία του αναβιώνει μέσα από έξι θεματικές ενότητες πριν και μετά τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής το 1931, από την Οθωμανική περίοδο έως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Παρουσιάζεται η μορφή και η αρχιτεκτονική των κτηρίων της, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γέφυρες, οι εκκλησίες, σκηνές της καθημερινής ζωής, οι εγκαταστάσεις των προσφύγων και οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Τα εκθέματα θα είναι αρχιτεκτονικά στοιχεία των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν, αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν και για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων (όπως κουτιά παπουτσιών, τσιγάρων, ντενεκέδες), και θα πλαισιώνονται από οπτικοακουστικό υλικό.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής, Πτέρυγα Ιωάννη Μακρυγιάννη, από τις 18 Ιουνίου έως τις 3 Αυγούστου και από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου 2024, ενώ ήδη προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.ά.

Είσοδος ελεύθερη.

Εγκαίνια

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00, στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 9).

Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό η Διευθύντρια της Σχολής Bonna D. Wescoat, ενώ για την έκθεση θα μιλήσει η επιμελήτριά της, Sylvie Dumont.

Θα ακολουθήσει διάλεξη του Κωστή Κουρέλη (Franklin and Marshall College) με τίτλο «The Incidental Archaeology of Greek Modernity in the Athenian Agora».

Για να παρακολουθήσετε ζωντανά την εκδήλωση, πατήστε εδώ.

Πληροφορίες

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Πτέρυγα Ι. Μακρυγιάννη, Σουηδίας 61, Κολωνάκι.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη,  Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00–18:00, Πέμπτη: 12:00–20:00

Ομαδικές ξεναγήσεις: Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, θα πραγματοποιούνται ομαδικές ξεναγήσεις
κάθε Πέμπτη στις 18.30 και κάθε Κυριακή στις 12.00.

Ξεναγήσεις για οικογένειες με παιδιά: Σάββατο 22 Ιουνίου, 6 Ιουλίου και 20 Ιουλίου, ώρα: 12.00. Για κρατήσεις: Steinmetz-athens@ascsa.edu.gr