Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ), το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ) και η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) συνδιοργανώνουν την 9η κατά σειρά Διημερίδα Ιστορίας Περιβάλλοντος με τίτλο «Οι πνεύμονες της γης», την Τετάρτη 5 και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 (ώρες 10:00-17:00), στο κτήριο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14).

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, το δάσος εξετάζεται ως φυσικό αγαθό που ευεργετεί με ποικίλους τρόπους τον άνθρωπο. Εξετάζεται όμως και ως φυσικός πόρος που αντιμετωπίζεται αναπτυξιακά συμπεριλαμβανομένων προβληματικών καταστάσεων που μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο αυτό. Η αισθητική και η βιοτική αξία του δάσους κατανοήθηκε και αντιμετωπίστηκε με διαφορετικούς τρόπους στη διάρκεια των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας. Η ελάττωση των δασών και η επιστημονικότερη αξιοποίησή τους, η προστασία, η υλοτομία και οι ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις τους, η ρητινοσυλλογή αλλά και η χωρική βιοτεχνία απασχόλησαν ειδήμονες, κρατικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, σωματεία επαγγελματιών, τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, «πράσινα πεδία» στις πόλεις λειτούργησαν ως πεδία αναψυχής, αστικής ανάπτυξης και δημόσιας υγείας ενώ, αντίστοιχα χαρακτηριστικά αποδόθηκαν σε περιαστικά δάση, άλση και κήπους που προσδιορίστηκαν σε αντιδιαστολή με την ύπαιθρο και σε σχέση με την αστική ανάπτυξη και το αστικό τοπίο.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας, πατήστε εδώ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στο τηλέφωνο 210 3418051 (10:00-17:00).