«Νέα ευρήματα από την ανασκαφή στο Ιερό του Ελικώνιου Ποσειδώνα της Αρχαίας Ελίκης στην Αχαΐα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσουν η Ερωφίλη Κόλια (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας) και η Αναστασία Γκαδόλου (Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης) την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 19.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος).

Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της διεπιστημονικής αρχαιολογικής έρευνας που διεξάγεται στο ιερό των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών Χρόνων στα Νικολέικα Αιγιάλειας, από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, τεκμηριώνουν τις διαφορετικές χρονολογικές φάσεις του λατρευτικού κέντρου της αρχαίας αχαϊκής πόλης Ελίκης που καταστράφηκε από σεισμό το 373/2 π.Χ., αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τη σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας και των ήδη δημοσιευμένων αψιδωτού ναού (710-700 π.Χ.) και του παλαιότερου βωμού από ωμές πλίνθες (760-750 π.Χ.) θα ακολουθήσει η παρουσίαση δύο ακόμη κτηρίων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα (Ιούνιος 2023).

Η συζήτηση των ανασκαφικών δεδομένων (αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και αναθήματα) θα φέρει στο φως τις  λατρευτικές πρακτικές από το μοναδικό αυτό ιερό και θα αποδείξει τη δυναμική της κοινωνίας της Αχαΐας των πρώιμων ιστορικών χρόνων και την αλληλεπίδρασή της με τα μεγάλα πανελλήνια Ιερά της Ολυμπίας και των Δελφών.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Είσοδος ελεύθερη.

Για να παρακολουθήσετε τη διάλεξη διαδικτυακά, πατήστε εδώ.