Το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος εντόπισε και κατέσχεσε 38 νομίσματα ενιαίου «θησαυρού» και 9 αρχαία αντικείμενα, αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας που είχε προγραμματιστεί σε αγροτεμάχιο πλησίον επαρχιακής οδού στην περιοχή της Εύβοιας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, εντοπίστηκε ένας 44χρονος στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν 38 νομίσματα και αρχαίο παιδικό παιχνίδι, τα οποία περισυλλέχθηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 44χρονος, εντός αυτοσχέδιων αποθηκευτικών χώρων βρέθηκαν επιπλέον 8 αρχαία αντικείμενα.

Τα αρχαία αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας. Όπως επισημάνθηκε από τον αρχαιολόγο τα 38 νομίσματα είναι ίδιας χρονικής περιόδου, χρονολογούνται μεταξύ 320-280 π.Χ. και συνιστούν ενιαίο «θησαυρό», υπό την έννοια ότι προέρχονται από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Οι αρχαιότητες θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα».

Οι αρχαιότητες που κατασχέθηκαν είναι:

– Έξι αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, που απεικονίζουν στον εμπροσθότυπο κεφαλή Αθηνάς με κράνος προς δεξιά, στον οπισθότυπο γλαύκα που βαδίζει προς δεξιά και φέρουν επιγραφή «ΑΘΕ».

– Δέκα τετρώβολα αργυρά της πόλεως Ιστιαίας, που απεικονίζουν στον εμπροσθότυπο την κεφαλή της νύμφης Ιστιαίας προς δεξιά, στον οπισθότυπο ολόσωμη την ίδια νύμφη, καθισμένη στην πρώρα πλοίου και επιγραφή «ΙΣΤΙΑΙΩΝ».

– Τετράδραχμο αργυρό μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ’ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζει στον εμπροσθότυπο κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στον οπισθότυπο τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον υπάρχουν το γράμμα Λ και σταυρός.

– 21 αργυρές δραχμές μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ’ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζουν στον εμπροσθότυπο κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στον οπισθότυπο τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον υπάρχουν διάφορα γράμματα ή σύμβολα.

– Πήλινο πτηνό, πιθανώς παιδικό παιχνίδι από αρχαία ταφή.

– Δύο αρχαίοι μπρούτζινοι δακτύλιοι, είτε πρόκειται για δαχτυλίδια, είτε για στερέωση των βοστρύχων.

– Δύο μπρούτζινες περόνες, εκ των οποίων η μία είναι σπασμένη σε δύο κομμάτια.

– Δύο μπρούτζινα ελάσματα συστραμμένα σε κύκλο κυλινδρικής διατομής.

– Κορμός αρχαίου αγάλματος ή άνω τμήματος στήλης, του οποίου λείπει η κεφαλή ή το άνω μέρος, καθώς και το κάτω μέρος, μπορεί να εικονίζει πτηνό που κρατεί στο ράμφος του χταπόδι.

– Σιδερένιο εγχειρίδιο νεότερων χρόνων από το 1500 μ.Χ. και μετά.

Οι δακτύλιοι, οι περόνες και τα ελάσματα καθώς και το πήλινο πτηνό εκτιμάται ότι αποτελούν κτερίσματα μιας γυναικείας ταφής.