Άλλες εκδηλώσεις
21 Φεβρουαρίου 2024 Έναρξη
21 Φεβρουαρίου 2024 Λήξη
18:00 Ώρα
Ελλάδα Επιγραφικό Μουσείο (Αίθουσα διαλέξεων), Τοσίτσα 1 (είσοδος: Κέντρο Επιγραφικών Μελετών), Εξάρχεια, Αθήνα

e-mail.: a.stratigopoulou@yahoo.gr
Ιστοσελίδα

Υψηλά ενεπίγραφα βάθρα τεθρίππων

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ και Ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ με τίτλο «Υψηλά ενεπίγραφα βάθρα τεθρίππων». Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Τρίτου Κύκλου Επιμορφωτικών Διαλέξεων, με θέμα «Αρχιτεκτονική και Ιστορία», που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Συγγραφέων και το Επιγραφικό Μουσείο.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί το περίφημο αναθηματικό τέθριππο του Πολυζάλου στους Δελφούς, για το οποίο έχουν προταθεί ποικίλες αναπαραστάσεις. Ευτυχώς, διάφορα βάθρα στην Ακρόπολη και τη Νότια Κλιτύ αυτής επιτρέπουν ασφαλείς αναπαραστάσεις της γενικής μορφής των τεθρίππων, χρήσιμες και για την αναπαράσταση των δελφικών αντιστοίχων. Τα εν λόγω αθηναϊκά μνημεία είναι: Tο αναθηματικό τέθριππον του Προνάπου, το βάθρον του Αγρίππα, ένα παρόμοιο βάθρο που επί αιώνες έστεκε μπροστά από τη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα, ένα άλλο που κάποτε ήταν στημένο μπροστά από τη Στοά του Αττάλου και ένα ακόμα που ήταν στημένο μπροστά από τη στοά του Ευμένους ή ίσως στα δυτικά του Παρθενώνα.

Η παρακολούθηση όλων των διαλέξεων είναι δωρεάν.

Απαιτείται η κράτηση θέσεων.

Για δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια των διαλέξεων Αγγελική Στρατηγοπούλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση a.stratigopoulou@yahoo.gr