Τα χαρακτηριστικά οργανωμένης σπείρας αρχαιοκαπήλων, με πλούσια δράση και πιθανές διασυνδέσεις με αντίστοιχα κυκλώματα σε άλλες περιοχές της χώρας, λαμβάνει η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας των Γρεβενών. Τη νέα τροπή στην υπόθεση δίνει η σύλληψη και δεύτερου ατόμου, καθώς και η ανεύρεση πλήθους σημαντικών αρχαίων αντικειμένων στα σπίτια των δύο συλληφθέντων, που ανάγονται στην αρχαϊκή και κλασική εποχή.
Δύο μέρες μετά τη σύλληψη του 36χρονου που κατείχε δύο αμφορείς των προχριστιανικών χρόνων, σε παράνομη ανασκαφή σε αγροτική περιοχή του δήμου Θ. Ζιάκα Γρεβενών, εντοπίστηκε και συνελήφθη και ο ένας από τους δύο που είχαν διαφύγει κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας. Είναι ένας άνδρας 41 χρόνων, κάτοικος Γρεβενών. Αναζητείται ο τρίτος, 42 ετών, που συνεχίζει να διαφεύγει.
Έρευνες
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δύο συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν μία σπάθα συνολικού μήκους 69 εκατοστών με μήκος λάμας 47 εκατοστών, ένα χάλκινο βραχιόλι διαμέτρου 6 εκατοστών, μία βάση χάλκινης φιάλης διαμέτρου 5,5 εκατοστών, μία χάλκινη συμπαγή βάση χάλκινου αγγείου διαμέτρου 8 εκατοστών, τρεις χάλκινες τοξωτές πόρπες, μία χάλκινη περόνη ελλιπής στο μυτερό άκρο της, μία χάλκινη αμφικωνική χάντρα με οπή στη μία πλευρά, δύο συμπαγή χάλκινα τμήματα λαβών, ένα χάλκινο αντικείμενο, πιθανόν ενώτιο, και μία σιδερένια αιχμή δόρατος μήκους 8,5 εκατοστών. Τα κατασχεθέντα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρμόδιους αρχαιολόγους οι οποίοι εκτίμησαν ότι εντάσσονται στην αρχαϊκή και κλασική εποχή.
Επίσης, βρέθηκαν ένα παλιό τυφέκιο εμπροσθογεμές, μάρκας Springfielfd και μία τρίπτυχη θρησκευτική εικόνα που απεικονίζει στο κέντρο τη «Ζωοδόχο Πηγή» και τους αγίους Αθανάσιο, Γεώργιο, Βλάσιο και Δημήτριο.

Πηγή: Έθνος, 26/4/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=11391035