Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της Δημοκρατίας της Κύπρου, οι Φίλοι του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και η Κυπριακή Ύπατη Αρμοστεία οργανώνουν δημόσια διάλεξη με θέμα: Το Αρχαίο Θέατρο στη Νέα Πάφο-15 χρόνια Αρχαιολογικών Ανασκαφών ομάδας Αυστραλών.
Ως γνωστόν, η Αρχαιολογία αποτελεί τομέα που συνδέει ιδιαιτέρως την Αυστραλία με τη Μεγαλόνησο, καθώς Αυστραλοί αρχαιολόγοι έχουν εργαστεί σε διάφορα προγράμματα ανασκαφών από τη δεκαετία του 1930, φέρνοντας στο φως ευρήματα της Εποχής του Χαλκού.
Με την ευκαιρία, αναφέρουμε ότι σε παρόμοιες ανασκαφές προέβη και το πανεπιστήμιο «Λα Τρομπ» (La Trobe), με εξίσου σημαντικά ευρήματα.
Όπως αναφέρει ο «Νέος Κόσμος», πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Τζέιμς Στιούαρτ (James Stewart) (1913-1962), καθηγητής του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, ήταν επικεφαλής πολλών ανασκαφών που έγιναν στην Κύπρο και υπεύθυνος της εισαγωγής 1.500 δειγμάτων αρχαιολογικού υλικού από τη Μεγαλόνησο, τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο «Νίκολσον» (Nicholson).
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανασκαφή από Αυστραλούς στο νησί του Ευαγόρα, ξεκίνησε από το ίδιο πανεπιστήμιο στην περιοχή της Πάφου το 1995, ενώ το 2005 η ομάδα, με επικεφαλής τον Κρεγκ Μπάρκερ (Craig Barker), κάτοχο διδακτορικού διπλώματος στην Κλασική Αρχαιολογία (PhD in Classical Archaeology), εργάστηκε και στους παραπλήσιους Τάφους των Βασιλέων.
Η Νέα Πάφος ήταν επί εποχής των Πτολεμαίων και των Ρωμαίων, η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εμπορίου της Μεσογείου.
Το θέατρο χρησιμοποιήθηκε για πάνω από έξι αιώνες, ήταν χωρητικότητας 8.000 θέσεων και η κατασκευή του τοποθετείται στο 300 π.Χ.
Στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, επί δυναστείας του Ρωμαίου Αντωνίνου Πίου, το δάπεδο της σκηνής καλύφτηκε με μάρμαρο και γλυπτά.
Το θέατρο αυτό, καταδεικνύει την εξάπλωση των ελληνικών πολιτιστικών ιδεών στην ανατολική Μεσόγειο μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η ομάδα των αρχαιολόγων, συνεχίζοντας τους δεσμούς της αυστραλιανής ακαδημαϊκής έρευνας και της πλούσιας πολιτισμικής ιστορίας της Κύπρου στον 21ο αιώνα, υπόσχεται να εξετάσει στο χώρο, όπου επί δεκαπέντε χρόνια έγιναν οι ανασκαφές, το ρόλο των θεατρικών παραστάσεων στον χώρο της Μεσογείου στη συγκεκριμένη εποχή και να παρουσιάσει την ομορφιά και το κάλλος της αρχαίας πρωτεύουσας της Κύπρου.
Ο Δρ. Κρεγκ Μπάρκερ είναι διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Δημόσιου προγράμματος του πανεπιστημιακού Μουσείου και συνδιευθυντής των αρχαιολογικών ανασκαφών του πανεπιστημίου στην Πάφο.
Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, ώρα 8μμ. στην αίθουσα «Εϊτζίαν» (Aegean) του Hellenic Club, που βρίσκεται επί της οδού Ματίλντα, στο Γουόντεν (Woden) της Καμπέρας.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 26/4/10
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/04/2010_334497