Λείψανα πυργοειδούς τάφου αποκάλυψε συριακή αρχαιολογική αποστολή η οποία εργάζεται στην περιοχή του βόρειου αμυντικού τείχους της αρχαίας πόλης Παλμύρας (σημερινή Ταντμόρ) στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων της Παλμύρας Walid Asa’ad, ο τετράγωνης κάτοψης τάφος είναι προσβάσιμος από διακοσμημένη λίθινη πύλη, η οποία οδηγεί στη σκεπή με σκάλα. Το πολυόροφο μνημειακό κτίσμα φαίνεται ότι περιλάμβανε πολλαπλές ταφές κατανεμημένες σε αίθουσες με κόγχες σε διαδοχικές σειρές. Η κατασκευή του ήταν επιμελημένη καθώς στα ερείπια εντοπίστηκαν γλυπτά ενώ χαρακτηρίζεται από αψίδες και περίτεχνους κίονες. Στη θέση βρέθηκαν χρηστικά αντικείμενα και σκεύη εστίασης και αποτελούν ένδειξη τελετών γύρω από τους τάφους οι οποίες περιλάμβαναν δείπνο. Φαίνεται επίσης ότι ο τάφος είχε χρησιμοποιηθεί αργότερα ως αμυντικός πύργος του τείχους.

Οι πυργοειδείς τάφοι της Παλμύρας είναι μοναδικοί στον κόσμο. Ιδιαίτερα πολυτελείς, αποτελούνται από πολλαπλούς ορόφους. Κάθε όροφος περιλαμβάνει αίθoυσες με ράφια-κόγχες (loculi) για την απόθεση των νεκρών, τα οποία έκλειναν με πλάκες διακοσμημένες με ανάγλυφες μορφές-πορτρέτα των ενταφιασμένων. Οι πυργοειδείς κατασκευές συνυπάρχουν στην Παλμύρα με άλλους δύο τύπους τάφων: τους ναόσχημους και τα υπόγεια συγκροτήματα. Όλες οι ταφικές θέσεις βρίσκονται εκτός της πόλης ενώ οι ίδιοι οι τάφοι αποτελούν ένα ιδιόμορφο συριακό μοντέλο-μετάφραση των ελληνορωμαϊκών ταφικών παραδόσεων που συναντώνται στην Αλεξάνδρεια και τη Ρώμη. Προδίδουν επίσης τον πλούτο της Παλμύρας, η οποία υπήρξε σημαντικός σταθμός στο δρόμο των καραβανιών κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.

Πηγή: Global Arab Network, 18/04/10

Ζ.Ξ.