Τον αρχαιολογικό πλούτο μιας περιοχής με έντονα πολιτιστικά χαρακτηριστικά στην «ταυτότητά» της φιλοδοξεί να αναδείξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό το προσεχές διάστημα.
Το μουσείο θα στεγαστεί στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου, έκτασης 5.120 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Έχει επιφάνεια 900 τ.μ. και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- στους δύο ορόφους και το υπόγειο, αίθουσα εκθέσεων, εκθετήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα εκδηλώσεων, άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης, δύο αποθήκες για την ασφαλή αποθήκευση και συντήρηση των ευρημάτων κ.ά.
Η ανέγερση του νέου κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2000 – 2001, καθώς το έργο είχε ενταχθεί στο Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Στο μουσείο εκτίθενται για πρώτη φορά τα αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από την περιοχή του νομού Καρδίτσας. Στόχος είναι η διαμόρφωση και εδραίωση μίας στενής και εποικοδομητικής σχέσης των κατοίκων της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών του νομού με την αρχαιολογία και τα αρχαία κατάλοιπα του τόπου μας, μέσα από την οργάνωση εκθέσεων και άλλων δράσεων.
Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου περιλαμβάνει προθάλαμο με πωλητήριο, ιματιοθήκη και μία αίθουσα για τη μόνιμη έκθεση των ευρημάτων του νομού.
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, τις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη.

Πηγή: Το Βήμα, 13/4/10