Οκτώ ακόμη θάλαμοι εντοπίστηκαν στην πυραμίδα του Φαραώ Σαχουρέ στο Αμπουσίρ της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης στο μνημείο.
Σύμφωνα με αιγυπτιακά δημοσιεύματα, η γερμανο-αιγυπτιακή ομάδα με επικεφαλής τον Mohamed Ismail Khaled (Πανεπιστήμιο του Würzburg) εντόπισε τους οκτώ, άγνωστους μέχρι σήμερα, θαλάμους στην πυραμίδα του φαραώ Σαχουρέ (περ. 2458-2446 π.Χ.), κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης περιόδου ενός έργου που υποστηρίζεται από το AEF / ARCE και το οποίο εκτελείται από το 2019. Το έργο αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της υποκατασκευής και του εσωτερικού της πυραμίδας, στον καθαρισμό των χώρων της και στη στήριξη των ταφικών θαλάμων της, που παρέμεναν απροσπέλαστοι μέχρι πρόσφατα.
Όπως εξήγησε ο δρ Khaled, κατά τη διάρκεια των εργασιών στον προθάλαμο της πυραμίδας εντοπίστηκαν ίχνη χαμηλού περάσματος, γνωστού από καταγραφή του Βρετανού εξερευνητή John Perring το 1836. Μετά την εκκαθάριση του περάσματος, αποκαλύφθηκε η πρόσβαση στα οκτώ δωμάτια, τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς η οροφή και μεγάλο μέρος του δαπέδου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ ο χώρος είναι γεμάτος με χώμα. Παρ’ όλα αυτά, οι αίθουσες ήταν δυνατόν να τεκμηριωθούν. Να σημειωθεί ότι η ομάδα διαθέτει τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών (συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης σάρωσης με laser) που επιτρέπει την απρόσκοπτη χαρτογράφηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων της πυραμίδας. Προς το παρόν, οι ειδικοί εργάζονται για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των θαλάμων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, προτού η περιοχή ανοίξει για τους μελετητές και το κοινό.
Ο Σαχουρέ ήταν ο δεύτερος φαραώ της 5ης Δυναστείας, η οποία ιστορικά ανήκει στο Αρχαίο Βασίλειο της Αιγύπτου. Σε αυτόν αποδίδεται η πρώτη γνωστή αιγυπτιακή αποστολή στην αινιγματική μέχρι σήμερα χώρα του Πουντ, καθώς και η ανάθεση ενός χαμένου σήμερα Ηλιακού Ναού, ενός ιδιότυπου λατρευτικού μνημείου που μοιάζει με πυραμιδικό σύμπλεγμα αλλά δεν έχει ταφικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζει την εξέλιξη της ηλιακής λατρείας κατά την 5η Δυναστεία. Ο φαραώ είχε περάσει και στο θρύλο τουλάχιστον από το Μέσο Βασίλειο, ως ένας από τους τρεις θαυματουργικά γεννημένους βασιλείς που θα διαδέχονταν τη δυναστεία των «άδικων» του Φαραώ Χέοπα, σύμφωνα με το έμμετρο αφήγημα που καταγράφεται στον περίφημο Πάπυρο Westcar. Ο Σαχουρέ ήταν, τέλος, ο πρώτος βασιλιάς που έχτισε το πυραμιδικό του σύμπλεγμα στο Αμπουσίρ, αντί για τη Σακκάρα ή τη Γκίζα όπου είχαν ταφεί οι προηγούμενοι φαραώ. Η τοποθεσία είχε επιλεγεί λόγω της γειτνίασής της με το Αμπού Γκουρόμπ, όπου ο προκάτοχός του, Ουσερκάφ, είχε χτίσει τον πρώτο Ηλιακό Ναό στην ιστορία. Αντίθετα με προηγούμενα πυραμιδικά συγκροτήματα, μια ταπεινή σε μέγεθος και οικοδομικό υλικό πυραμίδα συνοδεύεται από έναν πολυτελή και πλούσια διακοσμημένο νεκρικό ναό, δίνοντας τον τόνο στην εξέλιξη των φαραωνικών τάφων της περιόδου.