Μια νέα μέθοδος χρονολόγησης, που δεν απαιτεί τη λήψη δειγμάτων από το αντικείμενο, αναμένεται να φέρει επανάσταση στις αρχαιολογικές επιστήμες. Πρόκειται για τη «μη καταστροφική ραδιοχρονολόγηση» (non-destructive carbon dating), μια παραλλαγή της γνωστότερης μέχρι σήμερα μεθόδου χρονολόγησης αντικειμένων με άνθρακα 14. Η νέα μέθοδος παρουσιάστηκε πρόσφατα στην 239η Εθνική Συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS) από τον δρα Marvin Rowe, ερευνητή του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, ο οποίος διδάσκει σε παράρτημα του Πανεπιστημίου στο Κατάρ.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ραδιοχρονολόγηση, τμήμα του υλικού από τα αντικείμενα αφαιρείται, για να δεχτεί στη συνέχεια ισχυρά χημικά (ένα οξύ και μια βάση) και τέλος να καεί για να παράξει διοξείδιο του άνθρακα, και να γίνει η χρονολόγηση. Σύμφωνα με τη νέα μέθοδο όμως, ολόκληρο το αντικείμενο τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο με πλάσμα, ένα αέριο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στις οθόνες νέας τεχνολογίας. Το αέριο αυτό οξειδώνει ελαφρά την επιφάνεια του αντικειμένου, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ζημιά είναι πολύ λιγότερη καθώς δεν αφαιρείται τμήμα των αντικειμένων ενώ μηδενίζεται η χρήση του συνδυασμού βάσης-οξέος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να χρονολογηθούν και αντικείμενα πολύ αρχαιότερα από εκείνα που καλύπτει η κλασική μέθοδος, με τα όρια να φτάνουν μέχρι και τα 45 με 50.000 χρόνια. Κατά συνέπεια, θα είναι πολύ ευκολότερο να δοθούν για χρονολόγηση αντικείμενα με συμβολική σημασία για την ανθρώπινη πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία διαφορετικά ήταν απροσπέλαστα για τους επιστήμονες λόγω φύσης αλλά και λόγω σημασίας.
Η νέα μέθοδος έχει δοκιμαστεί σε είκοσι οργανικά υλικά όπως ξύλο, κάρβουνο, δέρμα, τρίχωμα λαγού, οστούν με μουμιοποιημένη σάρκα και ένα αιγυπτιακό υφαντό 1350 ετών. Οι δοκιμές έδειξαν πράγματι τιμές ανάλογες με εκείνες της κλασικής ραδιοχρονολόγησης. Σήμερα οι επιστήμονες τελειοποιούν την τεχνική, ενώ ελπίζουν ότι θα προχωρήσουν σύντομα στη χρονολόγηση διάσημων τεχνέργων όπως η «Αφροδίτη του Brassempouy», μια από τις αρχαιότερες αναπαραστάσεις ανθρώπινου προσώπου.
Πηγή: EurekAlert, 23/03/10
Ζ.Ξ.