Για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στη θέση ενός Αθηναίου στρατιώτη του 4ου αι. π.Χ. όσοι φτάσουν ώς το Πόρτο Γερμενό. Κι αυτό διότι ο εντυπωσιακός- ύψους 18 μ.- πύργος ενός από τα σημαντικότερα φρούρια της κλασικής Αθήνας, του φρουρίου των Αιγοσθενών, που χτίστηκε από Αθηναίους και Μεγαρείς για την αντιμετώπιση του θηβαϊκού κινδύνου, πρόκειται όχι απλώς να αναστηλωθεί και να αποκτήσει την αρχική του όψη, αλλά και να γίνει επισκέψιμος.
Ο ολόλιθος νοτιοανατολικός πύργος, που όταν χτίστηκε το 343 π.Χ. διέθετε παράθυρα, αέτωμα και ξύλινη δίριχτη στέγη, θα αποκατασταθεί πλήρως καθώς σώζεται το 85% του αρχαίου υλικού, ενώ σύντομα πρόκειται να αποκατασταθεί και ο γειτονικός βορειοανατολικός πύργος του μνημείου, που θεωρείται το καλύτερα διατηρούμενο αρχαίο κάστρο.
Η ανάγκη για την επέμβαση στο μνημείο – το οποίο πολλοί θεωρούν μεσαιωνικό διότι λειτούργησε εκεί βυζαντινό μοναστήρι- κρίνεται επείγουσα, καθώς ναι μεν στέκει στην αυθεντική του μορφή επί 2.300 χρόνια, ο σεισμός του 1981 όμως το πλήγωσε βαριά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει το αέτωμά του, αλλά και από τους 754 λίθους που σώζονταν ώς τότε (ποσοστό 91%, από τους 826 που το αποτελούσαν αρχικά) σήμερα να έχει 698 και να παρουσιάζει έντονες παραμορφώσεις και σημαντικές αλλοιώσεις, που το απειλούν με κατάρρευση.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 19/3/10