Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις»,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την τρίτη θεματική έκθεση με τίτλο  «ReThinking Τέχνη και Τεχνικές» από τις 30 Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου 2023.

Η νέα έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει διαφορετικά είδη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως προς την τέχνη και τις τεχνικές και εστιάζει στα φυσικά υλικά, στις διαδικασίες στις οποίες αυτά υποβάλλονται καθώς και στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Λόγω της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης, της μαζικής παραγωγής και της παγκοσμιοποίησης, πολλές παραδοσιακές πρακτικές χειροτεχνίας έχουν μείνει στάσιμες ή θεωρούνται παρωχημένες. Οι παραδόσεις, οι γνώσεις και οι τεχνικές, ωστόσο, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά εξελίσσονται πάντα ως απάντηση σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και συνεχίζουν να παρέχουν στις κοινότητες μια αίσθηση ταυτότητας και σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η τέχνη και οι τεχνικές εκπροσωπούν παραδόσεις του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, συνομιλούν με μεθόδους παραγωγής που εστιάζουν στη βιώσιμη χρήση φυσικών και τοπικών υλικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα της τέχνης και των τεχνικών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια λευκή λήκυθο (περ. 420 π.Χ.), ένα συντεχνιακό σεντούκι αρτοποιών μελόψωμου (1744) και μια κορνίζα διακοσμημένη με κουκούλια μεταξοσκώληκα (20ός αιώνας) των τριών μουσείων αντίστοιχα. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή εφαρμογή «Smart Lens» του έργου ReInHerit που προσφέρει μια εμπλουτισμένη εμπειρία της έκθεσης.

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Παράλληλες δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις. Αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.

Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση. Κατά τη διάρκεια της τρίτης έκθεσης με θέμα την τέχνη και τις τεχνικές, παρουσιάζεται το έργο της Ζωής Γαϊτανίδου Το Βουνό (2018). H Ζωή Γαϊτανίδου χρησιμοποιεί την πρακτική του κεντήματος για να δημιουργήσει περίτεχνες ταπισερί που συνδυάζουν μορφές με αφηρημένα μοτίβα. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερων εντάσεων που συναντά κανείς και στην tribal τέχνη.

«ReInHerit»

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking», με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν  αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί.  Τρία αντικείμενα έχουν επιλεγεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της, ταξίδεψε στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των κοινωνικών ζητημάτων.

Τα τρία μουσεία ανέπτυξαν επίσης τρεις ψηφιακές εκθέσεις οι οποίες αποτελούν αντικατοπτρισμό των φυσικών, είναι εμπλουτισμένες με ψηφιακά διαδραστικά εργαλεία αφήγησης, ζωγραφικής και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμo https://reinherit-hub.eu/exhibitions. Παράλληλα, δημιούργησαν μία ψηφιακή συλλογή  που περιλαμβάνει και αντικείμενα από άλλα μουσεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τις ταυτότητες φύλου, τις κοινωνικές συγκρούσεις, την τέχνη και τις τεχνικές, στο σύνδεσμο https://collection.reinherit-hub.eu/

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουνίου – 27 Ιουλίου 2023.

Είσοδος ελεύθερη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00.