Τα ελληνικά ήταν η δεύτερη γλώσσα, μετά τα λατινικά, που τυπώθηκε. Οι πέντε αιώνες ελληνικής τυπογραφίας περικλείονται στο «Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας. Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα», που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και παρουσιάζεται σήμερα. Το πρώτο δείγμα χρονολογείται από το 1475-1476 και είναι τα «Ερωτήματα» του Εμμανουήλ Χρυσολωρά, που τυπώθηκαν στη Βιτσέντζα από τον Τζιοβάνι ντα Ρένο. Το τελευταίο δείγμα είναι οι «Δέκα λευκοί λήκυθοι», από το Λιθογραφείο Β. Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα το 1956, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Κεφαλληνού και των μαθητών του.

Ο Γ. Δ. Ματθιόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, μας ξεναγεί σε ένα οδοιπορικό στον χώρο του ελληνικού βιβλίου, από τα τυπογραφεία της αναγεννησιακής Ιταλίας στα ελληνικά τυπογραφεία της Βιέννης, της Γαλλίας, του Κέιμπριτζ και της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Διαφωτισμού, στα τυπογραφεία της Επανάστασης και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, και καταλήγει στους θρυλικούς τυπογράφους του Σεφέρη αδελφούς Ταρουσόπουλους και στους εκδότες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα: τον Δημητράκο , τον Ελευθερουδάκη, τον Γανιάρη, τον Γκοβόστη κ.ά.

Οι φωτογραφίες από εξώφυλλα και εκατοντάδες σελίδες ελληνικών βιβλίων με διακοσμημένα αρχιγράμματα, γραμματοσειρές που αναπαριστούν την αισθητική του χειρόγραφου κώδικα, εντυπωσιακά χαρακτικά και δειγματολόγια τυπογραφικών στοιχείων από το 1475 ως το τέλος του 20ού αιώνα, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τόμου. Ανάμεσα σε αυτές, φωτογραφίες από σελίδες βιβλίων διάσημων τυπογράφων ( Μανούτιος , Μπόρτολι, Βεντότη ς, Ντιντό, Τζουλιάνι, Σάρος, Θεοδοσίου κ.ά.), άλλες διακοσμημένες με χαρακτικά του Γιάννη Κεφαλληνού και με ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου και άλλες σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιώργη Βαρλάμου.

Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης συνοπτική ιστορία πέντε αιώνων ελληνικού βιβλίου, λήμματα για σημαντικούς τυπογράφους και εκδότες και στοιχεία τυπογραφικής τεχνολογίας.

Συνοδεύεται από βιβλιογραφία και ευρετήριο. Οι φωτογραφίες του ανθολογίου προέρχονται από σπάνιες συλλογές βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού και από ιδιωτικές συλλογές. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία, την τυπογραφία και την τέχνη του βιβλίου στην Ελλάδα.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
* Το βιβλίο παρουσιάζεται σήμερα στις 19.00 στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23, τηλ. 210. 7251.979).

* Την παρουσίαση θα συνοδεύσει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους (20΄) «ΤΟ ΑΓΛΑΟΝ. Η κλασική τυπογραφία», του Γιάννη Στεφανάκι.

Πηγή: Το Βήμα, 10/3/10