Irini Apostolou, L’Orientalisme des voyageurs français au XVIIIe siècle. Une iconographie de l’Orient méditerranéen, εκδ. Presses Universitaires de Paris-Sorbonne, Imago Mundi 16, Παρίσι 2009, 448 σελ.
ISBN: 978-2-84050-610-2
Μέσα από έργα τέχνης (σχέδια, υδατογραφίες, ελαιογραφίες, χαλκογραφίες), επιστημονικά τεκμήρια, περιηγητικά κείμενα και αρχεία, η συγκεκριμένη επιστημονική μελέτη ανασυνθέτει την εικόνα της Μεσογειακής Ανατολής του τέλους του 17ου αιώνα και του 18ου αιώνα ταξιδεύοντάς μας από την Ακρόπολη και τις Πυραμίδες της Αιγύπτου στα μνημεία του Βυζαντίου και στη γοητεία της Αυλής του Σουλτάνου. Η θεματική παρουσίαση του τοπίου, της φυσικής ιστορίας, των αρχαίων, βυζαντινών, αραβικών και οθωμανικών μνημείων καθώς και των πληθυσμών της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί μια εικόνα πλούσια σε αντιθέσεις, καρπό των περιηγητών αλλά και των αισθητικών και ιστορικών ρευμάτων της εποχής.
Αποκαλυπτική για το ιδεολογικό σύστημα του Διαφωτισμού, η μονογραφία της Ειρήνης Αποστόλου, Λέκτορα της Ιστορίας του Γαλλικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναδεικνύει την εικόνα της Ανατολής όπως θέλησαν να την παρουσιάσουν οι Γάλλοι, μέσα στα πλαίσια του Οριενταλισμού, συμπληρώνοντας ένα σημαντικό κενό στην Ιστορία του Περιηγητισμού και της Τέχνης.
Το κείμενο, το οποίο προλογίζεται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne και Διευθυντή του Centre de Recherche sur la littérature des voyages (CRLV) κ. François Moureau, συνοδεύουν 67 εικόνες υδατογραφιών, σχεδίων και χαλκογραφιών, εκτενής βιβλιογραφία και πλούσιο ευρετήριο.