Το κρανίο της «Μύρτιδος» που πέθανε στον μεγάλο λοιμό του 430 π.Χ., αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του Κεραμεικού και στη συνέχεια ανασυστάθηκε στα εργαστήρια αναδεικνύοντας τη μορφή και τα χαρακτηριστικά των αρχαίων Αθηναίων.
Η ανάπλαση του προσώπου νεαρής κοπέλας, που πέθανε στον μεγάλο λοιμό το 430 π.Χ., φέρνει στο φως για πρώτη φορά μια μορφή από την Αρχαία Αθήνα. Το πρόγραμμα ανάπλασης του προσώπου της αποτελεί μια πρωτοποριακή διεθνώς προσπάθεια, που ξεκίνησε από τα αρχαιολογικά ευρήματα ανασκαφής στον Κεραμεικό.
Πώς έμοιαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πώς ήταν η κατατομή του προσώπου, τα χαρακτηριστικά και το δέρμα τους; Τι μορφή είχαν άραγε οι άνθρωποι που κατοικούσαν στη σκιά της Ακρόπολης στα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις το πρόσωπο της Μύρτιδος.
Η «Μύρτις», νεαρή κοπέλα που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, αποτελεί την επιστημονική προσέγγιση στα διαχρονικά ερωτήματα, ενώ η μορφή της ρίχνει φως στις άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Το πρόσωπό της θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 9 Απριλίου από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, Γ. Αποστολίδης, 28/2/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=10443021#