Μονοήμερη εκδρομή στο Λαύριο, ένα διαχρονικό μνημείο της μεταλλευτικής ιστορίας της Αττικής, διοργανώνουν οι «Φίλοι του Μουσείου των Ηρακλειδών» την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022. Όπως είναι γνωστό, χάρη στα αρχαία αργυρωρυχεία της Λαυρεωτικής η Αθήνα αναδείχθηκε σε ηγεμονεύουσα δύναμη των κλασικών χρόνων (5ος-4ος αι. π.Χ.).

Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν: 

– το Θέατρο Θορικού, το αρχαιότερο του ελληνικού χώρου, κτισμένο περί τα τέλη του 6ου αι. π.Χ.,

– τον Αρχαιολογικό Χώρο της Σούριζας (Δρυμού), όπου υπάρχουν μνημεία εξόρυξης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος,

– το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, με ενδιαφέροντα εκθέματα από τα αρχαία και πρωτοχριστιανικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Θα ακολουθήσει 3ωρο διάλειμμα φαγητού και βόλτας στην πόλη, η οποία είναι ονομαστή για τα νεοκλασικά σπίτια και τις ψαροταβέρνες της.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο ιδρύθηκε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Οι χώροι του στέγαζαν βιομηχανικές δραστηριότητες έως το 1988. Το Πάρκο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες

Κόστος συμμετοχής 22 ευρώ. Περιλαμβάνονται: οι μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν και οι ξεναγήσεις από αρχαιολόγο-ξεναγό στους αρχαιολογικούς χώρους και το μουσείο.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο herakleidon.friends@gmail.com έως τις 25 Οκτωβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί:

– με ελάχιστο αριθμό 26 ατόμων,

– εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας του covid 19 και

– με τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον covid 19.

Να σημειωθεί επίσης ότι το εισιτήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, το οποίο ανέρχεται στο ποσόν των 3 ευρώ (μειωμένο 2 ευρώ), βαρύνει τους συμμετέχοντες.