Ιστορικός χάρτης, στον οποίο εμφανίζεται η Κίνα ως το κέντρο του κόσμου, παρουσιάστηκε σε έκθεση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον.
Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τον Ιταλό ιεραπόστολο, Matteo Ricci το 1602. Το έκθεμα αποτελεί ένα από τα δύο αντίτυπά του που παραμένουν σε καλή κατάσταση και είναι η πρώτα φορά που παρουσιάζεται δημόσια στη Βόρεια Αμερική. Λόγω της σπανιότητας και της ευαισθησίας του –καθώς είναι τυπωμένος σε χαρτί ρυζιού- ο χάρτης έχει γίνει γνωστός ως η “Impossible Black Tulip of Cartography” (Απίστευτη μαύρη τουλίπα της Χαρτογραφίας).
Ο Ricci δημιούργησε το χάρτη έπειτα από αίτηση του Αυτοκράτορα Wanli, που ήθελε να βοηθήσει τους επιστήμονες και εξερευνητές. Η εταιρεία James Ford Bell Trust αγόρασε το χάρτη τον Οκτώβριο έναντι 1 εκ. δολαρίων, καθιστώντας τον το δεύτερο πιο ακριβό σπάνιο χάρτη που πουλήθηκε ποτέ.
Ο χάρτης προσδιορίζει διαφορετικά μέρη του κόσμου με σημειώσεις και φωτογραφίες ενώ αποτελεί τον πρώτο κινεζικό χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η Αμερική, όπου αρκετά μέρη έχουν μάλιστα επονομαστεί, μεταξύ των οποίων η Χιλή (Chih-Li), η Γουατεμάλα (Wa-ti-ma-la) και ο Καναδάς (Ka-na-ta). Η Φλόριντα περιγράφεται ως “the Land of the Flowers” (η χώρα των Λουλουδιών).
Ο διαχειριστής της James Ford Bell Trust, Ford W Bell, δήλωσε στη εφημερίδα Pittsburgh Tribune-Review ότι ο χάρτης είναι ένας από τους δύο καλύτερους από άποψη ποιότητας.
“Ο Matteo Ricci ήταν ένας πολύ έξυπνος ιεραπόστολος. Έβαλε την Κίνα στο κέντρο του νέου αυτού κόσμου για να υπογραμμίσει την σπουδαιότητά της”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Ο Ricci, ήταν βέβαια ο πρώτος Δυτικός που πήγε στο Πεκίνο. Τιμήθηκε από τους Κινέζους και θάφτηκε εκεί”.

Πηγή: enet.gr, 12/1/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=120322