Ένα διώροφο λιθόκτιστο αστικό σπίτι του 19ου αιώνα, επί της οδού Κουντουριώτου στην παλιά εβραϊκή συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων, στεγάζει εδώ και λίγες μέρες το νεοϊδρυθέν «Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης» της Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Ένα κτήριο που αναστηλώθηκε με σεβασμό και μεράκι διατηρώντας όλα τα αυθεντικά του στοιχεία, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες για την προβολή της μόνιμης έκθεσης των πολύτιμων κειμηλίων (εικόνες, ιερά σκεύη, χειρόγραφα και παλαίτυπα εκκλησιαστικά βιβλία) της συλλογής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Τα κειμήλια της έκθεσης είναι δάνειο προς φύλαξη και προβολή από ναούς και μοναστήρια του νομού Ιωαννίνων, ενώ παράλληλα με την έκθεση των κειμηλίων, το κτήριο αυτό καθαυτό αποτελεί ένα αυτόνομο μουσείο.

«Το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης» εγκαινίασε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρόκειται για «ένα εκκλησιαστικό μουσείο-κόσμημα, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τη μεταμόρφωση του κτηρίου από την προηγούμενή του κατάσταση. Το κτήριο ήταν καμμένο και ερειπωμένο και σήμερα είναι υποδειγματικά αναστηλωμένο και αποκατεστημένο στην παλαιά εβραϊκή συνοικία της πόλης» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η έκθεση του μουσείου, που διαθέτει πολύτιμα εκθέματα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από διάφορες εκκλησίες και Μονές της Μητρόπολης για να προστατευθούν και να τεκμηριώσουν και αναδείξουν την ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου».

Η εκπόνηση και η εφαρμογή της μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης έγινε από τον Ηλία Παπαγεωργίου και τον Παντελή Φελέρη.