Ισραηλινοί αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στο Tel Aviv κατάλοιπα αρχαίου κτίσματος και εργαλεία ηλικίας 100.000 ετών. Οι αποκαλύψεις μαρτυρούν την ύπαρξη συνεχούς κατοίκησης σε μια περιοχή όπου σήμερα εκτείνεται το οικονομικό κέντρο του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχαιολογικής Αρχής, τα κτιριακά κατάλοιπα υπολογίζεται ότι έχουν ηλικία 7.800 με 8.400 έτη και φαίνεται ότι είναι τα παλαιότερα που έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί στην πόλη. «Για πρώτη φορά συναντάμε ενδείξεις ότι στο Tel Aviv υπήρξε μόνιμη εγκατάσταση πριν από 8.000 χρόνια», ανέφερε η διευθύντρια της ανασκαφής, αρχαιολόγος Ayelet Dayan.
Το κτίριο, που εντοπίστηκε στις όχθες του ποταμού Yarkon, αποτελείται από τρία τουλάχιστον δωμάτια. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ζωικά κατάλοιπα από ιπποπόταμους και αιγοειδή, εργαλεία από πυριτόλιθο, λεπίδες που χρησίμευαν ως δρεπάνια, ένα λίθινο αγγείο και άφθονη νεολιθική κεραμική, καθώς και μια αιχμή κυνηγετικού όπλου Μέσης Παλαιολιθικής περιόδου, ηλικίας 100.000 ετών.
Σε γενικές γραμμές, η Νεολιθική περίοδος χαρακτηρίζεται από τη μετατροπή του τροφοσυλλέκτη σε αγρότη και, κατά συνέπεια, το πέρασμα από τη νομαδική περιπλάνηση στη μόνιμη εγκατάσταση. Στην περίπτωση του Tel Aviv, η γειτνίαση με τον ποταμό και το αλούβιο στρώμα από το οποίο αποτελείται το έδαφος καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα εύφορη και έτσι δημοφιλή στους πρώτους ανθρώπους που την κατοίκησαν.
Πηγή : Haaretz, 11/01/10
Z.Ξ.