Τι είναι αυτό που κάνει ένα κόσμημα μοναδικό μέσα στους αιώνες; Η λάμψη του υλικού; Η σπανιότητα; Η περίτεχνη διακόσμηση; Ο συμβολισμός του; Πώς συνδέεται με τον/την κάτοχό του και τι πληροφορίες μας προσφέρει για την εποχή του/της; Ποια χαρακτηριστικά του κοσμήματος δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ και ποια αντανακλούν τις συνθήκες της κάθε περιόδου; Ποιες τεχνικές γνώριζαν οι κοσμηματοποιοί στην αρχαιότητα και τον μεσαίωνα;

Αυτά και άλλα θέματα θα συζητήσουν, ξεναγώντας στις συλλογές Αρχαίας και Βυζαντινής Τέχνης του Μουσείου Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, ο δρ Αντώνης Μπεκιάρης, Επιμελητής του Μουσείου, και η δρ Ελένη Κωνσταντινίδη-Συβρίδη, Επιμελήτρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ξεναγήσεις με τίτλο «Η διαχρονική πολυτέλεια του κοσμήματος» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 11.00 και 13.00 (Θεωρίας 12, Αθήνα).

Τις ξεναγήσεις θα ακολουθήσει διαδραστικό εργαστήριο κοσμηματοτεχνίας από τον χρυσοχόο-ερευνητή Άκη Γκούμα, ο οποίος θα μυήσει τους επισκέπτες στις τεχνικές κατεργασίας, τα υλικά, τα εργαλεία και τις τάσεις της κάθε εποχής.

Διάρκεια: περ. 60′.

Είσοδος: με το εισιτήριο του μουσείου (Κανονικό: 3€ / Μειωμένο 2€ / Παιδιά, φοιτητές κ.ά. δωρεάν (βλ. https://camu.gr/visit/plan-your-visit/)

Τηλεφωνικές κρατήσεις 210 3319300 (καθημερινά 10.00-12.00).

Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά δράσεων «Το μουσείο συστήνεται στην πόλη», βλ. https://camu.gr/to-mouseio-systinetai-stin-poli/