Μια σειρά ηχητικών αφηγήσεων, που φιλοδοξούν να φέρουν τους ακροατές σε επαφή με τη λαογραφική παράδοση της Μικράς Ασίας, έτσι όπως αυτή μεταφέρθηκε μέσα από την ιστορική πηγή των Μικρασιατικών Χρονικών, προσφέρει το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Τα Μικρασιατικά Χρονικά, άλλωστε, αποτελούν την πρώτη συστηματική καταγραφή παραδόσεων από τη Μικρά Ασία, σχεδόν αμέσως μετά την Καταστροφή.

Το πρώτο παραμύθι της σειράς «Παραμύθια της Μικράς Ασίας» είναι πλέον διαθέσιμο για να το απολαύσετε. Πρόκειται για το λαϊκό παραμύθι «Τα Χρυσομέλικα και Χρυσοτσάκατα κορίτσια», το οποίο καταγράφεται στον Δ’ τόμο των Μικρασιατικών Χρονικών.

Το παραμύθι αυτό προέρχεται από τη Συγή της Βιθυνίας. Αρχαία πόλη, η οποία συνδέεται με την Αργοναυτική εκστρατεία, η Συγή αριθμούσε το 1920 περίπου 2.000 κατοίκους. Από αυτούς το 90% ήταν ελληνορθόδοξοι. Χάρη στην ελαιουργία και την παραγωγή μεταξιού –όπως όλη η περιοχή της Προύσας– η Συγή άκμασε ιδιαίτερα στις αρχές του 20ού αιώνα. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η πόλη εγκαταλείφθηκε. Σήμερα είναι ένα χωριό με περίπου 600 κατοίκους και ονομάζεται Κουμ-γιακά (Kumyaka), αν και ο σύγχρονος επισκέπτης θα ακούσει συχνά τους ντόπιους να αναφέρονται σε αυτό με το ελληνικό του όνομα. Στη Συγή σώζεται η εκκλησία των Αρχαγγέλων, η οποία χρονολογείται στην εποχή του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου (905-959 μ.Χ.).

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κώστας Γάκης αφηγείται την ιστορία, την οποία και «έντυσε» με δική του, πρωτότυπη μουσική. Παίζοντας λαούτο, κιθάρα και κανονάκι, και με τη δημιουργία ενός ηχοτοπίου από φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, μετατρέποντας την ακρόαση σε μια πραγματική εμπειρία.

Για να ακούσετε το παραμύθι, πατήστε εδώ.