Ένα νέο πρόγραμμα συντήρησης και προστασίας του τάφου KV 62 της Κοιλάδας των Βασιλέων, τελευταίας κατοικίας του φαραώ Tutankhamun, ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA).
Όπως είναι γνωστό, ο KV 62 αποτελεί το μοναδικό ταφικό μνημείο στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο οποίο εντοπίστηκε αδιατάρακτη βασιλική ταφή αλλά και ένας τεράστιος αριθμός σπάνια διατηρημένων αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος ο χώρος είχε επίσης βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντικός για τις ιδιόρρυθμες ταφικές τοιχογραφίες του, οι οποίες περιλαμβάνουν το μοναδικό για θηβαϊκό φαραωνικό μνημείο θέμα της κηδείας του βασιλιά. Τεχνοτροπικά τοποθετούνται μάλιστα στο μεταίχμιο της επιστροφής σε τυπικές αιγυπτιακές στυλιστικές αρχές μετά και το τέλος της «αιρετικής» θρησκευτικά και πολιτισμικά περιόδου της Amarna (μέσα 14ου αι. π.Χ.).
Σήμερα, ο τάφος αποτελεί πόλο έλξης ενός τεράστιου αριθμού τουριστών, ως η γνωστότερη αρχαιολογική αποκάλυψη του 20ου αιώνα. Σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες επισκέπτες μπαίνουν στο μικρό σχετικά μνημείο, το οποίο αποτελείται από τέσσερα μόλις δωμάτια, προξενώντας βλάβες στο χώρο και κυρίως στις τοιχογραφίες που κοσμούν τον ταφικό θάλαμο.
Σε επίσημη αναφορά του SCA αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Σήμερα ο τάφος ανήκει στα πιο δημοφιλή μνημεία για επίσκεψη στη θηβαϊκή νεκρόπολη, και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών ίσως συντελεί στη φυσική καταστροφή του τάφου». Ταυτόχρονα ο διάσημος Zahi Hawass, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου δήλωσε “Πάντα όταν επισκέπτομαι τον τάφο του Tutankhamun, απορώ τί είναι αυτά τα μαύρα στίγματα, που κανείς επιστήμονας μέχρι αυτή τη στιγμή δεν κατάφερε να εξηγήσει.”.
Το νέο πρόγραμμα συντήρησης θα είναι πενταετές και θα χρηματοδοτηθεί μέσα από τη σύμπραξη του SCA με το Κληροδότημα J.Paul Getty (J. Paul Getty Trust), το οποίο είναι γνωστό για τη δραστηριότητά του στη συντήρηση και αποκατάσταση αιγυπτιακών μνημείων. Η αρχική φάση, διάρκειας δύο χρόνων θα έχει στόχο τη μελέτη της σημερινής κατάστασης του μνημείου μέσα από την ταύτιση και την ανάλυση των στοιχείων που προκαλούν την καταστροφή. Σε δεύτερη φάση θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου ενώ θα πραγματοποιηθούν και εισηγήσεις για τον καλύτερο τρόπο διατήρησής του στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2005 το ίδιο το σώμα του Tutankhamun υποβλήθηκε πρωτοποριακά σε εξετάσεις με αξονικό τομογράφο για να διαπιστωθούν τα αίτια του αινιγματικού και πρόωρου θανάτου του, που τοποθετείται στα 1323 π.Χ.
Σύνταξη, με πληροφορίες από AP και Καθημερινή, 11/11/09
Ζ.Ξ.