«Φέρνουμε την ανασκαφή σ’ εσάς: ακολουθήστε online καθώς οι αρχαίοι πολιτισμοί αποκαλύπτονται» , παροτρύνει το κοινό η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας του προγράμματος Interactive Digs, στον ιστότοπο του περιοδικού Archaeology, ενώ ακολουθεί ένας μακροσκελής κατάλογος με συνδέσμους σχετικούς με τα πιο φιλόδοξα ανασκαφικά προγράμματα παγκοσμίως. Στην κορυφή του καταλόγου αυτού φιγουράρει ο σύνδεσμος για την αναλυτική περιήγηση στην ιστορία και την εξέλιξη του Zominthos Project, του ερευνητικού προγράμματος στην κρητική θέση Ζώμινθος, του «δικού μας» Καθηγητή Γιάννη Σακελλαράκη!
Το εκτεταμένο ανασκαφικό πόνημα του Σακελλαράκη, που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη από το 2005 είναι και το πιο πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα που περιλήφθηκε στην κατηγορία Interactive Digs του ιστοτόπου του Archaeology www.archaeology.org, που αντιπροσωπεύει τo σύνδεσμο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής (Archaeological Institute of America) με το ευρύ κοινό. Όπως και σε κάθε Interactive Dig, έτσι και στο Zominthos Project, ο περιηγητής του διαδικτύου οδηγείται σε έναν ανεξάρτητο ιστότοπο αφιερωμένο στο πρόγραμμα. Mέσα από ειδικούς συνδέσμους το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ανασκαφική ομάδα, να περιηγηθεί στο χώρο με βίντεο, να πληροφορηθεί για την ανασκαφική ιστορία της θέσης και να αποκομίσει μια γενική ιδέα για το αρχαιολογικό της πλαίσιο μέσα από σύντομες παρουσιάσεις των ευρημάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Κύριο ρόλο στον ιστότοπο παίζουν οι κατηγορίες των συνεχώς ανανεωνόμενων ανασκαφικών νέων (Field Notes) καθώς το κοινό έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται για τα νεότερα ευρήματα και τα τεκταινόμενα στον ανασκαφή, ενώ έχει και πρόσβαση σε πληροφοριακά κείμενα παλαιότερων ανασκαφικών περιόδων.
Η θέση της Ζωμίνθου βρίσκεται στο Όρος Ίδη, το γνωστό Ψηλορείτη. Το αρχαιοπρεπές όνομά της, που παραπέμπει σε προελληνική παρουσία, οδήγησε τον Γιάννη Σακελλαράκη και τη σύζυγό του Έφη να ερευνήσουν δοκιμαστικά το χώρο το 1982, μόλις την πρώτη ημέρα των ερευνών τους στο γειτονικό Ιδαίον Άντρο. Οι ανασκαφές του έτους 1983 αλλά κυρίως το μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται έφεραν στο φως μια μεγάλη εγκατάσταση που εξυπηρετούσε το σκοπό διοικητικού και διαμετακομιστικού κέντρου- συνδέσμου μεταξύ του Ανακτόρου της Κνωσού και του ιερού του Ιδαίου Άντρου. Η εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από κεντρικό κτίριο το οποίο φαίνεται ότι καταστράφηκε το 1600 π.Χ. Τα σπαράγματα ασβεστοκονιάματος και τοιχογραφιών που βρέθηκαν στο εσωτερικό του, οι ενδείξεις βιοτεχνικής δραστηριότητας, τα μικροαντικείμενα και η άφθονη κεραμική μαρτυρούν ότι το κτίριο αυτό θα πρέπει να είχε ιδιαίτερη σημασία για την κοινότητα. Τα επιμέρους ευρήματα από το χώρο δείχνουν ότι η ζωή στη Ζώμινθο συνεχίστηκε κατά τα μυκηναϊκά χρόνια αλλά και την ιστορική περίοδο, μέχρι και την ελληνιστική εποχή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ύπαρξη και μόνο μιας τόσο οργανωμένης εγκατάστασης σε τόσο μεγάλο υψόμετρο αντικατοπτρίζει τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος έχει περάσει στη συλλογική αντίληψη ως αποκλειστικά ναυτικός.
Κύριος στόχος του Σακελλαράκη είναι όχι μόνο η ερμηνεία του χώρου αλλά και η ανάπλαση του φυσικού του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ανασυσταθεί η αίσθηση την οποία θα έδινε στον επισκέπτη των αρχαίων χρόνων. Με γνώμονα τις αρχές αυτές, το ερευνητικό πρόγραμμα απασχολεί αρχαιολόγους με πλούσιο βιογραφικό αλλά και ένα πλήθος ειδικών επιστημόνων (φωτογράφων, τοπογράφων, γεωλόγων κ.α.), οι οποίοι συνεργάζονται με τρόπο υποδειγματικό.
Η ένταξη του Zominthos Project στις Interactive Digs του Archaeology έρχεται να συμπληρώσει την πολυσυλλεκτικότητα και την καινοτομία που χαρακτηρίζει την έρευνα του Καθηγητή Σακελλαράκη στη Ζώμινθο και καθιερώνοντας την ανασκαφή του ως την πρώτη ίσως ελληνική διαδραστική ανασκαφή.
Πηγή: Σύνταξη
Ζ.Ξ.