Ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Zahi Hawass δήλωσε χτες ότι πρόκειται να σταματήσει οποιαδήποτε επαφή με το Μουσείο του Λούβρου μέχρι να επιστραφούν στη χώρα κλεμμένες αιγυπτιακές αρχαιότητες που φυλάσσονται στο Μουσείο.
Σύμφωνα με τον δρα Hawass, το 1980 η αιγυπτιακή συλλογή του Μουσείου του Λούβρου εμπλουτίστηκε με μια ομάδα αντικειμένων ύποπτης προέλευσης. Πρόκειται για τέσσερα ανάγλυφα που προέρχονται από ταφικό μνημείο στο Λούξορ και βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η απόφαση του Hawass μελετάται εδώ και ένα χρόνο, ενώ οριστικοποιήθηκε πριν δύο μήνες: «Η αγορά των κλεμμένων στηλών δίνει το μήνυμα ότι ορισμένα μουσεία πρόκειται να ενθαρρύνουν την καταστροφή και την κλοπή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων […]. Πήραμε την απόφαση να σταματήσουμε κάθε μορφή συνεργασίας με το Λούβρο μέχρι να επιστρέψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ θεωρεί ότι οι έφοροι των συλλογών γνώριζαν το γεγονός ότι οι αρχαιότητες ήταν κλεμμένες. Οι δηλώσεις αυτές του δρα Hawass σημαίνουν ότι οι επίσημες αιγυπτιακές αρχές θα απέχουν από οποιαδήποτε συμμετοχή σε συνέδρια που οργανώνονται στο Λούβρο ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά και η συνέχεια των εκτεταμένων γαλλικών ερευνών στη νεκρόπολη της Σακκάρας, κοντά στο Κάιρο.
Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, το Λούβρο δέχεται να συζητήσει το θέμα της επιστροφής των αντικειμένων αυτών στην Αίγυπτο, αν και οι αρχές του θεωρούν ότι οι αρχαιότητες αποκτήθηκαν κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας Frederic Mitterrand δήλωσε μάλιστα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επιστρέψει τις αρχαιότητες αν αποδειχθεί ότι ήταν κλεμμένες. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, οι αρχές του Μουσείου εργάζονται για να γίνει δυνατή η επιστροφή των αντικειμένων, μόλις θεσμοθετηθεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Η απόφαση αυτή όμως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το Μουσείο, αφού χρειάζεται η έγκριση της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Μουσειακών Συλλογών της Γαλλίας αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσει την απομάκρυνση των διακοσμημένων τμημάτων από το Λούβρο.
Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος διεκδικεί σταθερά την επιστροφή αρχαιοτήτων της από μέρους ξένων μουσείων, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μόλις το 2007 η Γαλλία επέστρεψε τμήματα μαλλιών που είχαν αποσπαστεί από το φαραώ Ραμσή Β΄ κατά το διάστημα που το ταριχευμένο σώμα του βρισκόταν στο Παρίσι για βιολογικές εξετάσεις. Σήμερα τα μαλλιά εκτίθενται μαζί με τη μούμια στο Κάιρο ενώ η Αίγυπτος έχει απαγορεύσει την εξέταση των βασιλικών σωμάτων από ξένους επιστήμονες.
Πηγή: Middle East Online, 8-10-09
Z.Ξ.