Οι συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού στα μουσεία όλης της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το δίκτυο NEMO (Network of European Museum Organisations) διεξάγει έρευνα για το πώς η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει τα έσοδα αλλά και τη λειτουργία των μουσείων, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους τα μουσεία την αντιμετωπίζουν και αναδιοργανώνουν τη δομή τους, έτσι ώστε να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στο κοινό τους.

Περισσότερα από 650 μουσεία από 41 χώρες έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έρευνα. Το δίκτυο NEMO έχει παρουσιάσει μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για τις οικονομικές απώλειες ανά εβδομάδα, τις στρατηγικές εσωτερικής αντιμετώπισης της κατάστασης και μιας συνολικής εικόνας του πώς τα μουσεία έχουν αυξήσει την ψηφιακή παρουσία τους.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Το Δίκτυο έχει ετοιμάσει επίσης μια παρουσίαση των πιο επιτυχημένων πρωτοβουλιών των μουσείων παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού (πατήστε εδώ).

Το Δίκτυο απευθύνει έκκληση στα μουσεία να συνεχίσουν να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο (μέχρι τις 30 Απριλίου), ώστε να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης και να καταστεί δυνατό να γίνει συγκριτικός έλεγχος δεδομένων για μεγαλύτερη περίοδο.

Για το ερωτηματολόγιο πατήστε εδώ.