Ένα λίθινο κιβώτιο της εποχής του φαραώ Τούθμωση Β’, γεμάτο αντικείμενα συμβολικού χαρακτήρα, αποκάλυψαν Πολωνοί αρχαιολόγοι. Το κιβώτιο βρέθηκε κάτω από ένα θραύσμα βράχου κοντά στον διάσημο ναό της συζύγου του Τούθμωση Β’, Χατσεψούτ, στο Ντεΐρ Ελ Μπάχαρι της Αιγύπτου.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέι Νιβίνσκι –του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας–, οι αρχαιολόγοι ερευνούσαν μια επίχωση στην περιοχή του Ναού της Χατσεψούτ όταν εντόπισαν το λίθινο κιβώτιο και έναν όγκο προσεκτικά τυλιγμένο, και τα δύο τοποθετημένα σε μια κοιλότητα του βράχου.

«Το ίδιο το κιβώτιο έχει μήκος περίπου 40 εκ. και ύψος κάπως μικρότερο. Ήταν απόλυτα κρυμμένο, μοιάζοντας με ένα συνηθισμένο κομμάτι λίθου. Μόνο μετά από προσεκτικότερη εξέταση αποδείχθηκε ότι ήταν στην πραγματικότητα ένα κιβώτιο», αναφέρει ο καθηγητής Νιβίνσκι.

Στο εσωτερικό του κιβωτίου βρέθηκαν αντικείμενα σε δεσμίδες τυλιγμένες με λινό. Η πρώτη δεσμίδα περιείχε σκελετό χήνας –προϊόν θυσίας–,ενώ η δεύτερη αυγό χήνας. Η τρίτη δεσμίδα είχε ένα ξύλινο κιβωτίδιο που με τη σειρά του περιείχε ένα αυγό τυλιγμένο.

Ο όγκος που βρέθηκε δίπλα στο λίθινο κιβώτιο περιείχε ένα μικρό ξύλινο κιβώτιο που περιείχε τυλιγμένο ένα άλλο, πιο πολυτελές κιβώτιο από φαγεντιανή σε σχήμα ιερού, και με το όνομα του Φαραώ Τούθμωση Β’ γραμμένο σε ιερογλυφικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νιβίνσκι, τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λίθινο κιβώτιο ήταν μια αναφορά στα βασιλικά ονόματα και τους πλήρεις τίτλους του Τούθμωση Β’. Ο αρχαιολόγος είπε ότι ο Τούθμωσης Β’ ήταν σύζυγος της βασίλισσας (μετέπειτα φαραώ) Χατσεψούτ και βασίλεψε για τρία χρόνια μέχρι το θάνατό του.

Ο καθηγητής Νιβίνσκι έχει μεγάλες ελπίδες για την εύρεση του τάφου του Φαραώ κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε το κιβώτιο. «Ο “βασιλικός αποθέτης” (όπως ερμηνεύεται το σύνολο αυτό), υποδηλώνει ότι ένας ναός ή ένας τάφος ανεγέρθηκε για τον βασιλιά εδώ. Και επειδή βρισκόμαστε στη μέση μιας βασιλικής νεκρόπολης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να πρόκειται για τάφο. Η εύρεση του αποθέτη αυτού υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία αποκάλυψης ενός τάφου», δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Η πρώτη πολωνική αρχαιολογική αποστολή στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκε από τον ιδρυτή της Πολωνικής Μεσογειακής Αρχαιολογίας Καζιμίρ Μιχαλόφσκι, στο Εντφού το 1937. Ο Μιχαλόφσκι και η αρχαιολογική του ομάδα ήταν επίσης εκείνοι που, μετά από αίτημα του Αιγύπτιου Υπουργού Πολιτισμού, ξεκίνησαν έργα αποκατάστασης στο ναό της Βασίλισσας Χατσεψούτ το 1961. Το 1968 στην ομάδα προστέθηκαν και μηχανικοί των πολωνικών Κρατικών Γραφείων για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών η ομάδα αποκάλυψε και τον, προηγουμένως άγνωστο, ταφικό ναό του Τούθμωση Γ’ με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα ερευνητικά έργα να μεταφερθούν στη νέα θέση.

Ο ναός της Χατσεψούτ είναι μοναδικός λόγω της θέσης και της διαμόρφωσής του που διαφέρει από άλλα ιερά κτήρια της περιόδου του Νέου Βασιλείου, αναπαράγοντας το πρότυπο του διπλανού του Ναού του φαραώ Μεντουχοτέπ Β’, του πρώιμου Μέσου Βασιλείου. Τα έργα συνεχίστηκαν μέχρι το 1972.

Όσο για τον τάφο του Τούθμωση Β’, παραμένει ένα μυστήριο. Είναι αμφίβολο αν ο μνημειακός τάφος KV 42 της Κοιλάδας των Βασιλέων, που συνδέεται με την ταφή της συζύγου του γιου του, ειχε κατασκευαστεί γι’ αυτόν, ενώ είναι άγνωστος ο χώρος της αρχικής ταφής του. Η μούμια του πάντως βρέθηκε μαζί με εκείνες πολλών άλλων φαραώ σε μια από τις διασημότερες δευτερογενείς ταφές της αρχαιολογίας, στην Κρύπτη του Ντεΐρ ελ Μπάχαρι, το 1881.