Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μεγάλο αριθμό τάφων γεμάτων με μούμιες, σαρκοφάγους και πολύτιμα αντικείμενα στη θέση Γορέιφα, κοντά στην Τούνα ελ Γκεμπέλ της Κεντρικής Αιγύπτου.
Η αποστολή, με επικεφαλής τον δρα Μουστάφα Ουαζίρι (ο οποίος είναι και γ.γ. του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου), εργάζεται στην περιοχή στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που ήδη μετράει τρεις ανασκαφικές περιόδους και συνεχίζεται. Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ιδιαίτερη εκδήλωση για τον Τύπο, ήρθαν στο φως κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019.
Κατά τον δρα Ουαζίρι, η ομάδα αποκάλυψε μεγάλο αριθμό τάφων όπου εντοπίστηκαν μούμιες και σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο καλής ποιότητας αλλά και ξύλο. Μια λίθινη σαρκοφάγος ανήκε σύμφωνα με τις επιγραφές της σε έναν γιο του Ψαμμήτιχου, ο οποίος έφερε θρησκευτικούς και πολιτικούς τίτλους – επικεφαλής του βασιλικού θησαυροφυλακίου, σφραγιδοφύλακας της Κάτω Αιγύπτου και Μοναδικός Σύντροφος του Βασιλιά (τίτλος τυπικός για κυβερνήτες της κεντρικής Αιγύπτου).
Ο δρ Ουαζίρι επίσης αναφέρθηκε σε πέντε ξύλινες «ανθρωποειδείς» σαρκοφάγους, ενεπίγραφες με τα ονόματα των κατόχων τους. Αποκαλύφθηκαν επίσης ταφικά αγαλματίδια (γνωστά ως «σάμπτις») από φαγεντιανή, 86 κανωπικά αγγεία –ορισμένα από τα οποία αποτελούν σύνολα–, 700 φυλακτά –ορισμένα από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους– και εκατοντάδες αγγεία.
Τα ευρήματα γενικά αντιπροσωπεύουν οικογενειακούς τάφους ιερέων και σημαντικών διοικητικών λειτουργών του 15ου Νομού της αρχαίας Άνω Αιγύπτου, καθώς και των οικογενειών τους. Τα καθήκοντά τους σχετίζονταν με την οργάνωση της λατρείας του θεού Θωθ και έζησαν κατά την Ύστερη Περίοδο της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας, και ειδικότερα από την 26η μέχρι την 28η φαραωνική δυναστεία.
Η παρουσίαση των ευρημάτων της Γορέιφα ήταν η πρώτη επίσημη παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων μετά τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, που ήταν αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο προηγούμενων αιγυπτιακών Υπουργείων τον Δεκέμβριο του 2019. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Αιγύπτου (γνωστή και ως Μέση Αίγυπτος) είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πολιτιστική στρατηγική της χώρας, γεγονός που πιστοποιείται και από τις οργανωμένες επίσημες επισκέψεις εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης στο ανανεωμένο Μουσείο του Μαλάουι (κοντά στην Τελ Ελ Αμάρνα) καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.