Ξεχασμένα για περισσότερο από δύο αιώνες σε αποθήκες ήταν 15 προσωπεία του ρωμαϊκού θεάτρου, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση στη Νάπολη της Ιταλίας.
Φτιαγμένες από πηλό, οι σχετικά βαριές αυτές μάσκες αποκαλύφθηκαν το 1749 στην Πομπηία στη διάρκεια ανασκαφών και αποθηκεύτηκαν στο βασιλικό παλάτι στο χωριό Portici κοντά στη Νάπολη.
Το γεγονός ότι όλες οι μάσκες βρέθηκαν στο ίδιο σημείο παραπέμπει σε πιθανή ύπαρξη εργαστηρίου στην περιοχή. Η εξέταση των θεατρικών προσωπείων δείχνει ότι είναι δουλεμένες στο χέρι και προσεγμένες στη λεπτομέρεια.
Μερικά από τα προσωπεία είναι φτιαγμένα με το στόμα κλειστό, γεγονός που δείχνει ότι κάποια χρησιμοποιούνταν σαν καλούπια, με βάση τα οποία ο τεχνίτης κατασκεύαζε τις μάσκες των ηθοποιών.
Σε μία από τις μάσκες είναι χαραγμένη η λέξη «Buco», που παραπέμπει στον τύπο «Buccus» της πρώιμης ρωμαϊκής φάρσας, γνωστής ως «fabula Atellana».Επρόκειτο για πολύ δημοφιλές είδος κωμωδίας, που άνθισε από το 2ο π.Χ. αιώνα έως τον 4ο μ.Χ. Οι χαρακτήρες του θεατρικού αυτού είδους ήταν συγκεκριμένοι τύποι και γι΄αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνταν οι μάσκες.
Σύμφωνα με τη Valeria Sampaolo , διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης, όπου θα εκτεθούν μέχρι τέλος Αυγούστου, οι μάσκες αυτές αποτελούν μοναδικά ευρήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας.
Α.Μ.
Πηγή: Discovery News, R. Lorenzi, 21/7/09
http://dsc.discovery.com/news/2009/07/21/pompeii-masks.html