Ένας 34χρονος συνελήφθη την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη Μεσσηνία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή, αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας.

Σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης για παράνομη κατοχή αρχαίου αγάλματος σημαντικής αξίας από άτομο το οποίο αναζητούσε αγοραστές έναντι του χρηματικού ποσού των 350.000 ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τον άνδρα και μετά από έρευνα στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε τμήμα μαρμάρινου αγάλματος.

Η κατασχεθείσα αρχαιότητα επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρόκειται για αντικείμενο μεγάλης αξίας, προερχόμενο από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τμήμα μαρμάρινου αγάλματος Αρχαϊκής περιόδου (6ος αι. π.Χ.) με έξεργο στοιχείο, που αναπαριστά γυμνή νεανική μορφή, με σωζόμενο ύψος 60 εκατοστά και πλάτος 33 εκατοστά.

Το αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας.