Η γη που γέννησε τον Διόνυσο, τον Ηρακλή και τον Πίνδαρο, η Θήβα, χρειάζεται ακόμη τρία χρόνια και 3,8 εκατ. ευρώ για να αποκαλύψει τους θησαυρούς της
Η κατάρα των Λαβδακιδών φαίνεται πως κυνηγά, στη Θήβα των μύθων και της Ιστορίας, και το Αρχαιολογικό Μουσείο της. Που παραμένει κλειστό εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, καθώς το παλιό και μικρό μουσείο ανακαινίζεται και επεκτείνεται. Το νέο κτίριο, που θα προσφέρει (σε συνδυασμό με το παλιό) 1.000 τ.μ. εκθεσιακών χώρων, αν και άργησε- βρέθηκαν αρχαιότητες στα θεμέλιά του – είναι έτοιμο.
Απαιτούνται ωστόσο 3,8 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να εκθέσει τα 2.674 αντικείμενα, που θα διηγηθούν την πολιτισμική διαδρομή της Βοιωτίας από την εποχή του Ηρακλή έως τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας. Γεγονός που σημαίνει πως οι πύλες του γεμάτου θησαυρούς (ορισμένοι βγήκαν πολύ πρόσφατα από τα σπλάγχνα της θηβαϊκής γης) μουσείου θα μείνουν για τουλάχιστον ακόμη τρία χρόνια μακριά από τα μάτια των επισκεπτών.
«Οι αλλαγές που γίνονται στο μουσείο είναι ριζικές. Όλα έγιναν από την αρχή. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Βασίλης Αραβαντινός.
Το νήμα στην ιστορία της Θήβας ξετυλίγουν ο Διόνυσος, ο Ηρακλής και ο Οιδίποδας (με πολυμέσα) και μετά παρουσιάζονται προϊστορικά εργαλεία, πινακίδες της Γραμμικής Β΄, ταφικές λάρνακες από την Τανάγρα, αρχαϊκοί κούροι, βοιωτικές στήλες και εκθέματα σχετιζόμενα με ιστορικές μάχες όπως εκείνη των Λεύκτρων, αλλά και γοητευτικές πήλινες Ταναγραίες, ζωγραφιστά δάπεδα των επαύλεων της ελληνιστικής εποχής και αυτοκρατορικοί ρωμαϊκοί ανδριάντες. Ενδιαμέσως δε, παρελαύνουν όλες οι μορφές του μύθου και της τέχνης, η επιρροή των οποίων φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, όπως ο Πίνδαρος ή η Κόριννα. Όσο για το φινάλε, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν βυζαντινά ψηφιδωτά δάπεδα, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, για να καταλήξουν στα σπαθιά και τις πίπες καπνού της οθωμανικής περιόδου.
Όλα αυτά, τα οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτων Αντώνης Μανιουδάκης, θα «συγκατοικούν» κατά το πρότυπο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης με το μεσοελλαδικό νεκροταφείο της Θήβας και ένα πρωτοελλαδικό αψιδωτό κτίριο που βρέθηκαν στα θεμέλια του νέου κτιρίου.
Μυθολογία και Ιστορία
Διόνυσος: Ο θεός του κρασιού και της χαράς κατά μία εκδοχή γεννήθηκε στη Θήβα από τον έρωτα του Δία με την κόρη του βασιλιά της Θήβας, Σεμέλη
Ηρακλής: Ο γιος του Δία και της Αλκμήνης, που διακρίθηκε στους δώδεκα άθλους, γεννήθηκε στη Θήβα. Οι Θηβαίοι τιμούσαν τον ημίθεο με αγώνες
Οιδίποδας: Το κεντρικότερο πρόσωπο του θηβαϊκού κύκλου σκότωσε τον πατέρα του Λάιο και παντρεύτηκε τη μητέρα του Ιοκάστη, αυτοτυφλώθηκε και εξορίστηκε, παρά το ότι έσωσε τη Θήβα από τη Σφίγγα λύνοντας το περίφημο αίνιγμά της.
Απέκτησε τέσσερα παιδιά (Ετεοκλής, Πολυνείκης, Αντιγόνη, Ισμήνη), που δεν γλίτωσαν από την κατάρα του οίκου των Λαβδακιδών
Ησίοδος: Ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ποιητής μετά τον Όμηρο εικάζεται ότι έζησε γύρω στο 700 ή 800 π.Χ. Από τα κορυφαία έργα του η «Θεογονία», πολύτιμη πηγή για τη μυθολογία
Κόριννα: Ποιήτρια που θεωρείται δασκάλα του Πινδάρου και έζησε περί τον 6ο αι. π.Χ. Οι πηγές αναφέρουν πως νίκησε τον μαθητή της σε ποιητικούς διαγωνισμούς κι εκείνος την αποκάλεσε «γουρούνα»!
Πίνδαρος (522- 443 π.Χ.): Ο σπουδαιότερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας. Πλήρεις έχουν σωθεί μόνον οι ωδές του για τους νικητές στα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη, που το σπίτι του ήταν το μόνο το οποίο δεν ξεθεμελίωσε στη Θήβα ο Μέγας Αλέξανδρος Επαμεινώνδας (418 π.Χ.- 362 π.Χ.): Στρατιωτική ιδιοφυΐα, που κατάφερε να επιβάλει τη Θήβα ως ηγέτιδα δύναμη. Επινόησε τη λοξή φάλαγγα ώστε να νικήσει διπλάσιους σε αριθμό Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 14/7/09