Πώς η αρχαιολογία χρησιμοποιήθηκε στη δημιουργία και τη συντήρηση κρυπτοαποικιών; Παρακολουθήσαμε τον Γιάννη Χαμηλάκη να εξηγεί, σε μια συνάντηση με τον Δημήτρη Πλάντζο, στην Αθήνα.
Στον απόηχο των πρώτων επιστροφών παρθενώνειων γλυπτών αλλά και του σκανδαλώδους “Γυρισμού” μέρους της Συλλογής Στερν, τέσσερις ειδικοί μιλούν για θέματα προστασίας πολιτιστικών θησαυρών.
Ομιλία της Ζέτας Ξεκαλάκη κατά τη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.
Αρχαιολογία: Επάγγελμα ή πάθος; Αυτό ρωτάει ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην Καθημερινή (2/04/2023). Πόσο βοηθάει όμως αυτό το δίπολο την πρόσληψη της αρχαιολογίας στη δημόσια σφαίρα αλλά και τους λειτουργικούς της στόχους;
Πώς να καταπολεμηθεί η αρχαιοκαπηλία όταν κορυφαίοι χρηματοδότες της αρχαιολογικής έρευνας είναι παράλληλα και κινητήριος μοχλός της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων;
Πέντε εικόνες από τον χώρο της αρχαιολογίας και των τεχνών που σφραγίζουν τη δεκαετία 2011-2020.
Γράφει ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2010) και επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016).
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα οχυρά του ελληνικού χώρου, αφού οι πρώτες οχυρώσεις ανάγονται στην Προϊστορική Εποχή.
Τον Μάρτιο 2017 άρχισε να λειτουργεί στο κτίριο των Στρατώνων Καποδίστρια, στο Άργος, το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, που αποτελεί και το πρώτο βυζαντινό μουσείο στην Πελοπόννησο.
Τι άλλαξε και τι παραμένει το ίδιο στην αρχαιολογική επιστήμη;