Η ανάγκη για ένα σύγχρονο μουσείο, αντάξιο της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας, οδήγησε στη ριζική ανακατασκευή και επέκταση του προ υπάρχοντος κτηρίου.
Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η επανέκθεση των αντικειμένων, με ολοκληρωτική σχεδόν ανανέωση των εκθεμάτων, τα οποία προέρχονται στην πλειοψηφία τους από πρόσφατες ανασκαφές. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών υποδέχεται τους επισκέπτες σε έναν
εκσυγχρονισμένο εκθεσιακό χώρο, εμβαδού 1.000 τ.μ., και στεγάζει πλήθος αντικειμένων, αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.
Η έκθεση ακολουθεί τα ανισοϋψή επίπεδα του κτηρίου, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου αποτελούν η προσαρμογή στο επικλινές φυσικό ανάγλυφο του λόφου της Καδμείας, το κεντρικό αίθριο και ο εσωτερικός εξώστης σε σχήμα Γ. Επιπλέον, μορφολογικά το κτήριο παραπέμπει σε στοιχεία της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 18 συνολικά ενότητες, 11 από τις οποίες ακολουθούν μια βασική χρονολογική ακολουθία, από την Παλαιολιθική περίοδο έως και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους (αρ. 3-14).
Σε τρεις επιπλέον, περισσότερο εξειδικευμένες, ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή (αίθουσα υποδοχής, αρ. 1), οι μύθοι που σχετίζονται με τη Θήβα (εισαγωγική αίθουσα, αρ. 2) και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή (εξώστης, αρ. 15). Ο εξώστης, εκτός από αυτόνομη ενότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύντομη διαδρομή για τον επισκέπτη που διαθέτει περιορισμένο χρόνο. Από τον εξώστη μπορεί κανείς να βγει στο αίθριο και να κατευθυνθεί στον στεγασμένο αρχαιολογικό χώρο που διατηρήθηκε στα θεμέλια του μουσείου (αρ. 16), ο οποίος είναι ορατός και από την έκθεση, από το διαφανές δάπεδο στην αίθουσα της Αρχαϊκής περιόδου (αρ. 7).
Η παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού συμπληρώνεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η προβολή βίντεο και οι ψηφιακές δια δραστικές εφαρμογές, οι σχεδιαστικές και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων και αντικειμένων, τα ενημερωτικά φυλλάδια
και τα εκπαιδευτικά έντυπα. Δύο προθήκες στο αίθριο (αρ. 15α και 15β) έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με προβλήματα κίνησης και όρασης. Τέλος, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, δίπλα στην ενότητα 16, είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών ολοκληρώνεται με την περιήγηση στον αύλειο χώρο – όπου εκτίθενται λίθινα αντικείμενα, όπως επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων και επιτύμβιοι λέοντες (αρ. 17) – και την επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο (αρ. 18).
Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει τις επιθυμίες ενός πολυσύνθετου κοινού, με διαφορετικές απαιτήσεις και προσλαμβάνουσες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαχρονικά στη μακραίωνη ιστορία της Βοιωτίας μέσα από χαρακτηριστικά ευρήματα, ψηφιακές εφαρμογές, εποπτικό υλικό, αναπαραστάσεις, αλλά και τα ίδια τα μνημεία, όπως ο πύργος και τα αρχιτεκτονήματα στα θεμέλια του κτηρίου.
Πληροφορίες :
Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών,
32 200 Θήβα
Τ. 22620 23559 | efavio@culture.gr