«Χαίρε, ω φιλτάτη Συρία! Τι όμορφη χώρα για τον εχθρό!». Με αυτά τα λόγια αποχαιρετά τη Συρία ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος, το 636, όταν φτάνει στα σύνορά της νικημένος από τους Άραβες. Και ο φωτογράφος Ανδρέας Σμαραγδής, ο οποίος ταξίδεψε με το φακό του το 2004 για να συναντήσει τη Συρία, τη χώρα η οποία είχε την τύχη να γεννήσει αλλά και να αγκαλιάσει πολιτισμούς από διαφορετικά μέρη του κόσμου, μετουσίωσε το βίωμά του από αυτό το ταξίδι σε εικόνα και εκθέτει τον πλούτο αυτής της συνάντησης σε ένα λεύκωμα.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Εταιρεία Ιστορικών Μελετών παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου το πόνημα «ΣΥΡΙΑ» του Ανδρέα Σμαραγδή, από τις Εκδόσεις Παπαζήση, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, ώστε να γνωρίσει το κοινό μία εποχή που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, μία εποχή που όσο και αν δοξάστηκε αποτελεί παρελθόν, καθώς η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και αμετάκλητη. Και για ακριβώς αυτόν τον λόγο, όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κρήτης, στο κάλεσμά της, «… είναι ευτύχημα που αυτό το λεύκωμα αγκαλιάζει στις σελίδες του όσα ανθρώπινο μάτι δεν πρόκειται να ξαναδεί ζωντανά».
Ο Ανδρέας Σμαραγδής, σε συνεργασία με τους επιστημονικές συμβούλους της έκδοσης, Γεωργιάννα Μωραΐτου και Λουίζα Καραπιδάκη, παρουσιάζει ένα οδοιπορικό σε μία ιστορία 7.000 χρόνων, που αποκαλύπτει έναν κόσμο βαθιά πολιτισμένο και οικείο στην ιστορική μνήμη μας.
«Αυτό το λεύκωμα αφηγείται τον πολιτισμό αιώνων μέσα από τα πλινθόκτιστα κτίρια, τη ζεστή ματιά των ανθρώπων της και τα αρχαιολογικά ευρήματα που στόλισαν την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας τους προϊστορικούς χρόνους. Εικόνες που καθρεφτίζουν μία πολιτισμική κληρονομιά, η οποία ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Αφυπνίζει τις αισθήσεις μας και ενεργοποιεί συναισθήματα γλυκόπικρα για όσα ο κόσμος είχε την τύχη να γνωρίσει και να γευτεί από μία γη ιερή, και μας ξεναγεί σε μία χώρα όπου το μέγεθος της τραγωδίας είναι πλέον ασύλληπτο. Καθώς, λοιπόν, το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένο στη Συρία, ας απολαύσουμε αυτήν τη μοναδική φωτογραφική διαδρομή κρατώντας ζωντανές τις παραστάσεις μίας χώρας και ενός λαού που έκανε τον κόσμο πιο πλούσιο. Γιατί πεθαίνει μόνο ό,τι περνάει στη λήθη και όχι ό,τι χάνεται… Καλό ταξίδι… », αναφέρει ο εκδότης, Αλέξανδρος Παπαζήσης, για τη «ΣΥΡΙΑ».