Ο Κλων Στέφανος (1854-1915) είναι μία ελάχιστα γνωστή μορφή της Κυκλαδικής Αρχαιολογίας. Το 1873, φοιτητής της Ιατρικής, κατέγραψε επιγραφές στη Σύρο υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ανέσκαψε τάφους στη Χαλανδριανή. Αργότερα σπούδασε ανθρωπολογία στο Παρίσι και υπήρξε ο ιδρυτής και ο πρώτος διευθυντής του Ανθρωπολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1886).
Στην αρχαιολογία και στη Νάξο επέστρεψε στις αρχές του 20ού αι. (1903-1910), ως ανασκαφέας κυκλαδικών τάφων, και στις έρευνές του οφείλουμε μερικά από τα εμβληματικά κυκλαδικά ειδώλια και αγγεία που παρουσιάζονται στην Κυκλαδική Αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Οι απαρχές της Κυκλαδικής Αρχαιολογίας και ο Κλων Στέφανος, ιατρός, ανθρωπολόγος και ανασκαφέας της Σύρου και της Νάξου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η δρ Λένα Παπάζογλου-Μανιουδάκη, Επίτιμη Διευθύντρια Προϊστορικής Συλλογής Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, και ώρα 18:30, στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο).
Όπως επισημαίνει η κα Παπάζογλου-Μανιουδάκη, ο Κλων Στέφανος «υπήρξε πολυσχιδής και πολυδιάστατος, ένας άνθρωπος της εποχής του, με ανοιχτούς ορίζοντες. Τη φήμη του την απέκτησε κυρίως ως ανθρωπολόγος, εισηγητής μιας νέας επιστήμης και πρωτοπόρος».
Τη διάλεξη διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.